Újabb szankciókat követel Zelenszkij Brüsszeltől

Volodimir Zelenszkij augusztus 29-én egy norvégiai energiakonferencián videókapcsolaton keresztül tartott beszédet, amelyben újabb szankciókat követelt Európától. Korábban az ukrán külügyminiszter tett érdekes nyilatkozatot, amelyben arra célzott, hogy a nyugati vezető politikusok úgy táncolnak, ahogy Zelenszkij ukrán elnök fütyül.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 08. 30. 16:59
ZELENSZKIJ, Volodimir
Dnyipro, 2022. július 9. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetõkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólalt fel a norvégiai Stavangerben tartott energiakonferencián, augusztus 29-én – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A tudósítás szerint Volodimir Zelenszkij beszédében többek között elmondta, hogy Oroszország a gázszállítások visszafogásával próbál nyomást gyakorolni a nyugati országokra. A tolmács segítségével felszólaló ukrán államfő ezután szankciók elrendelését követelte az orosz energiavállalat, a Roszatom ellen, ami szerinte azzal zsarolja a világot, hogy nukleáris baleset következhet be a zaporizzsjai atomerőműben.

Az nem normális, hogy még mindig nincsenek blokkoló szankciók a Roszatom ellen a Zaporizzsjai Atomerőművel kapcsolatos zsarolás miatt, amelyért az erőműben dolgozó Roszatom-alkalmazottak is felelősek. És az sem normális, hogy bármelyik orosz állampolgár vízumot kaphat európai országokba, ha nyaralni vagy vásárolni megy, még akkor is, ha háborús bűnös, vagy ha segíti az orosz állam munkáját Európa ellen

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint az sincs rendjén, hogy egyes európai vállalatok még mindig hezitálnak, hogy elhagyják-e az orosz piacot vagy sem, vagy hogy vannak olyanok, akik még mindig reménykednek az orosz együttműködésben, energiakérdésekben.

Banditáknak nem lehet engedményeket tenni! Újabb szankciók kellenek ellenük

– jelentette ki Zelenszkij.

Mindez annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy korábban az ukrán külügyminiszter egy meglehetősen érdekes nyilatkozatot tett, amelyben, úgy tűnt, arra célozgat, hogy a nyugati vezető politikusok úgy táncolnak, ahogy Zelenszkij ukrán elnök fütyül.

Az esetek 90 százalékában a nyugati vezetők megszokták, hogy Ukrajna engedelmeskedik – néha simogatással, néha nyomással, néha fenyegetéssel. Amikor azonban összetalálkoztak Zelenszkijjel – akinek az az álláspontja, hogy így lesz –, akkor azt gondolták, hogy tiszteletet fognak mutatni

– mondta egy interjúban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A tárcavezető ezzel – akarva vagy akaratlanul – erősen arra utalhatott, hogy a nyugati vezető politikusoknak Zelenszkij ukrán elnök mondhatja tollba a szankciókat. Kuleba hozzátette, hogy

mindannyiuknak elmondtam: nem vagyunk építő jellegűek számotokra, mert már nem hajolunk meg előttetek. Joggal várunk el tőletek némi tiszteletet és elfogadást, hogy álláspontunk eltérő lehet. Fáj nekik, hogy ezt megszokják.

Emlékezetes, hogy Kuleba – mint a külügyi tárca vezetője – személyesen is részt vett a Nyugat meghódításában, amikor a szankciókról kellett meggyőzni a kormány- és államfőket, valamint a nemzetközi véleményt. Az interjúban felidézte, hogy az eddigi büntetőintézkedések közül az volt a legnehezebb, hogy meggyőzze az országokat az orosz bankok SWIFT-rendszerről való leválasztásáról.

A nyugati országok ezután számos szankcióról döntöttek Oroszország ellen, többek között arról is, ami a leginkább fáj az európai polgároknak, azaz az energiahordozók importjának részleges vagy teljes leállítása.

A nyugati államokban azonban már egyre hangosabbak azok a vélemények, melyek szerint Európa a saját létét és biztonságát is feláldozza Ukrajna parancsára – vezető politikusok, közgazdászok, szakmunkások és átlagemberek igyekeznek felhívni a Nyugat figyelmét arra, hogy a különböző intézkedésekkel sokkal többet árt magának, mint Oroszországnak.

A V4NA helyszíni riportban számolt be korábban, hogy a nyugati multi vállalatok milyen képmutató módon viselkednek a szankciók kapcsán.

A V4NA mostani tudósításának eredeti változata IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik a dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.