Ukrán katonai célpontokra és hadiüzemre mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

A zaporizzsjai atomerőműben csővezetékek sérültek meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 28. 17:40
null
Enerhodar, 2022. augusztus 19. A Maxar Technologies mûholdfevétele a Zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. MTI/EPA/Maxar Technologies Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az orosz offenzíva következtében mintegy 250 ukrán katona életét vesztette Szolvjanszknál és csapások érték a Motor Szics ukrán hadiüzem helikopterjavító kapacitásait is, a zaporizzsjai atomerőműben ukrán belövések miatt csővezetékek sérültek meg – derült ki a vasárnap kiadott orosz hivatalos tájékoztatásból.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz légierő precíziós fegyverei a donyecki régióban lévő Szlovjanszknál megölték az ukrán 95. légideszant-rohamdandár mintegy 150 katonáját, megsemmisítve tíz páncélozott és egyéb járművet is, ugyanitt a tartalékos-kiképző központban pedig több mint száz ember vesztette életét. Mint mondta, az ukrán 241. területvédelmi dandár 204. zászlóaljának veszteségei Artemivszknál (Bahmutnál) elérték létszámának 60 százalékát, aminek következtében a Liman operatív-taktikai csoport parancsnoksága a megmaradt állományt Kijevbe vonta vissza a létszám feltöltésére.

A tábornok szerint nagy pontosságú levegő–föld fegyverek találták el Zaporizzsjában a Motor Szics gyárnak a harci helikoptereket javító üzemeit.

Az orosz taktikai légierő gépei, valamint a tüzérségi és rakétaerők a beszámoló értelmében három ukrán vezetési pontra, 42 lőállásban lévő tüzérségi egységre, 139 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy üzemtároló létesítményre, valamint nyolc rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárra mértek csapást. A légvédelem hat drónt és egy Tocska–U ballisztikus rakétát lőtt le, és elfogta az ukrán Vilha és a HIMARS rakéta-sorozatvetők 28 lövedékét, egyebek között Herszon megyei hidak és a kahovkai vízerőmű térségében.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 274 repülőgépet, 148 helikoptert, 1 826 drónt, 370 légvédelmi rakétarendszert, 4400 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 822 rakéta-sorozatvetőt, 3349 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5095 speciális katonai járművet veszítettek.

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán két ukrán tüzérségi támadást regisztráltak a zaporizzsjai atomerőmű ellen, amelyek során kilenc lövedéket lőttek ki. Ezek egyike a 2. számú speciális épület tetejére esett, amelyben az orosz TVEL társaság új nukleáris fűtőelemei mellett szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. A repeszektől az üzem területén megsérültek a csővezetékek. A szóvivő szerint az orosz tüzérség elfojtotta a Dnyipropetrovszk megyei Marjivka felől érkező tüzet, a sugárzási helyzet az atomerőmű környékén továbbra is normális.

A Donyec-medence szakadárok ellenőrizte több településéről, valamint a megszállt Zaporizzsja megyei Melitopol egyik elővárosából, a Herszon megyei Novaja Kahovkából és a kahovkai vízierőmű környékéről is jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást.

 

Borítókép: A Maxar Technologies műholdfelvétele a zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én (Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.