időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Az oroszok fele megijedt a mozgósítás hírére

MTI
2022.09.29. 20:33 2022.09.29. 20:39
Az oroszok fele megijedt a mozgósítás hírére

A megszállt ukrajnai területek ellenőrzése és védelme lesz az oroszországi részleges mozgósítás keretében behívott katonák feladata – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint, amelyben a „felszabadított területek” kifejezést használták, megkezdődött a behívott és önkéntes katonák csatlakozása egységeikhez a harci feladatok végrehajtásának helyszíneihez közeli gyakorlótereken, és a szakaszokban, századokban megindult a kiképzés.

 A minisztérium szerint a mozgósított erők a felkészítést követően a területek ellenőrzése és védelme mellett tartalékként és erősítésként fognak szolgálni.

A Vlagyimir Putyin elnök által szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás kihirdetését követően a Kommerszant című gazdasági napilap szerint Oroszországban megnőtt a katonai ruházat, a gyógyszerek és a nyomógombos telefonok iránti kereslet. Egyes üzletek forgalma 40 százalékkal emelkedett. 

A legkapósabb cikkek közé a téli bakancs, a hálózsák, a sapka, a símaszk, a taktikai kesztyű, a víztaszító anyagokból és gyapjúból készült ruhanemű tartozik egy voronyezsi üzlet szerint. 

PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Jurij Kocsetkov

A távol-keleti Tengermelléken hiánycikk lett a minőségi taktikai mellény, a sisak és az elsősegélycsomag, de a forgalmazók szerint a gyártók és az önkéntes adományozók a hiányzó termékeket gyorsan pótolni tudják majd. A gyógyszertárakat a vásárlók gyakran a sorozási hivatal által kiadott gyógyszerlistával keresik fel, amelyen vírusellenes szerek, fájdalomcsillapítók, hasmenés elleni gyógyszerek, kötszerek, érszorítók és vérzéscsillapítók szerepelnek.

A nyomógombos telefonokból egy hét alatt a szokásos mennyiség három és félszeresét adták el, mert a katonáknál az állomáshelyükön nem lehet okostelefon. Az utazási virtuális SIM-kártyák iránti kereslet megháromszorozódott, a leginkább azok iránt, amelyek Kazahsztánban is használhatók. Az úgynevezett „szürke” SIM-kártyák értékesítése 50 százalékkal nőtt meg.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont csütörtökön megjelent felmérése szerint az oroszok 47 százalékánál riadalmat vagy ijedséget váltott ki, amikor tudomást szerzett a részleges mozgósításról. 

A válaszadók 23-23 százaléka a megdöbbenés és az Oroszország iránti büszkeség érzését is megnevezte, 13 százalék felháborodott és 11 százalék pedig depresszióba esett.

A mozgósítás nyomán az ukrajnai események iránt érdeklődők aránya 66 százalékra emelkedett. Ez az arány augusztusban 51, márciusban pedig 64 százalék volt. Arra a kérdésre, hogy „Aggasztják-e Önt a jelenlegi ukrajnai események?”, a válaszadók 88 százaléka adott igenlő választ, szemben az augusztusi 74 százalékkal. A háború iránti érdeklődés szintje közvetlenül összefügg a megkérdezettek életkorával; amíg a 18–24 éves oroszoknak csak a 45 százaléka követi az eseményeket, addig az 55 év felettieknek a 78 százaléka.

Az orosz csapatok fellépésének támogatottsága az új felmérésben a háború kezdete óta a legalacsonyabb szintet mutatta. 

A felmérésbe bevontak 44 százaléka mondta azt, hogy határozottan támogatja, 28 százalék pedig azt, hogy inkább támogatja a hadsereget, mint nem. Augusztusban ez az arány 46 és 30, márciusban 52 és 28 százalék volt.

 

Borítókép: Kedvesétől búcsúzik egy hadkötelezettség alá vont férfi egy moszkvai sorozóirodánál 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Háború Ukrajnában

Lukasenka kockáztatna a háborús részvétellel

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.