Az ukrán nőkre marad a piszkos munka, aknák hatástalanítására specializálódnak

Egyedül az ukrán nők hagyhatják el az országot, hogy megszerezzék a több ezer fel nem robbant orosz bomba, aknák és csapdák megtisztításához szükséges speciális képzést. Amerikai hírszerzési tisztviselők becslése szerint az orosz lőszerek akár 60 százaléka nem robban fel, ami azt jelenti, hogy még mindig 14,5 millió embert fenyeget a veszély, hogy megsérülnek vagy meghalnak a fel nem robbant töltények vagy robbanásveszélyes lövedékek miatt.

2022. 09. 02. 5:52
Russian-Ukrainian War
Russian-Ukrainian War Fotó: METIN AKTAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint ezer nő ragadott önként fegyvert a hazájáért. A nők háborúban betöltött szerepe azonban nem csupán a fronton egyre hangsúlyosabb: 

Az ukrán különleges erők egyik önkéntes mesterlövésze gyakorlatozáson vesz részt Kijev közelében 2022. augusztus 27-én.
MTI/AP/Andrev Kravcsenko
Fotó: MTI/AP/Andrev Kravcsenko

tekintve, hogy amíg hadiállapot van érvényben, addig a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot, így a civil nőkre hárul a feladat, hogy külföldre utazzanak, és megszerezzék a több ezer fel nem robbant orosz bomba és akna hatástalanításához szükséges speciális képzést.

Hol tanulják az ukrán nők az aknamentesítést?

Koszovóban például több tucatnyi ukrán nőt képeznek ki aknamentesítésre olyan oktatók, akik még a délszláv háborúban szereztek tapasztalatot. A terepen pedig nagy előny, hogy az orosz hadsereg által Ukrajnába telepített aknák hasonlók, mint amilyeneket a kilencvenes években használtak a volt Jugoszlávia területén.

A háború kitörése óta eltelt hat hónapban Ukrajna területének több mint negyede szennyezett robbanóanyagokkal, amelyeket orosz erők dobtak le, indítottak el vagy helyeztek el.

Ukrajna hány százaléka robbanásveszélyes?

Amerikai hírszerzési tisztviselők becslése szerint az orosz hadianyag 60 százaléka nem robbant fel, ami azt jelenti, hogy bár egyes területeken leállt az ágyúzás, még mindig 14,5 millió embert fenyeget a veszély, hogy megsérülnek vagy meghalnak a fel nem robbant töltények vagy robbanásveszélyes lövedékek miatt – írta az amerikai–kanadai Vice című hírportál

A portálnak nyilatkozva a HALO Trust nevű nemzetközi humanitárius szervezettel való közreműködésnek köszönhetően a koszovói képzésben részt vevő Szasa Sztarikova elmondta: a háború kitörése után egyből Szlovákiába menekült, de végig csak az foglalkoztatta, hogyan térhetne mihamarabb vissza Ukrajnába a férjéhez, és hogy segíthessen. „A férjem azt mondta, hogy maradhatok még hosszabb ideig Szlovákiában, de úgy döntöttem, hogy nem teszem, mert folytatni szeretném a munkámat” – indokolta meg Sztarikova, hogy miért döntött úgy, részt vesz a koszovói képzésen, és testpáncélt és védőszemüveget öltve keresse az elásott gyakorlóaknákat.

Ironikus módon 2017-ig az aknamentesítés volt az egyike annak a 458 foglalkozásnak, amelyektől eltiltották a nőket Ukrajnában.

Mennyi ideig tart a speciális képzés az ukrán nőknek Koszovóban?

Most azonban csak ők tudnak részt venni az ilyen típusú veszélyes munkák elvégzéséhez szükséges képzéseken. Sztarikova elmondta, hét másik ukrán nővel vett részt a koszovói négyhetes tanfolyamon, amelynek a végén a nemzetközi aknaelhárítási szabványok szerinti aknamentesítési oklevelet vehettek át.

A képzést Ben Remfrey, a brit hadsereg egyik alakulatának számító Royal Engineers egykori katonája vezeti, aki munkatársaival közösen indított jótékonysági szervezetet annak érdekében, hogy a tanfolyamot teljesen ingyen tudják biztosítani az ukránoknak. Remfrey a Vice-nak elmondta:„Tanácsot adunk nekik, hogy hogyan tegyenek biztonságossá néhányat ezekből a levegőből ledobott fegyverekből vagy kazettás lőszerekből”. Hozzátette: ez az első ilyen típusú kiképzés, amely az orosz invázió kezdete óta kifejezetten az ukránoknak szól.

Borítókép: nők is szolgálnak a fronton, aknamentesítést tanulnak a civilek (Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.