Emmanuel Macron: Folytatni kell a párbeszédet Oroszországgal

Ukrán partnere beleegyezésével tart kapcsolatot Putyinnal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 16:44
MACRON, Emmanuel; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 8. Vlagyimir Putyin orosz (j) és Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart tárgyalásuk után a moszkvai Kremlben 2022. február 7-én. MTI/AP Pool/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön ismételten kijelentette, hogy folytatni kívánja a párbeszédet Oroszországgal.

Vállalni kell azt, hogy mindig folytatjuk a párbeszédet mindenkivel, főleg azokkal, akikkel nem értünk egyet

 – mondta.
– Nem szabad az álerkölcs semmilyen formájának engedni, amely tehetetlenné tenne minket  – vélte az államfő, kiemelve, hogy a diplomatamunka arról szól, hogy mindenkivel beszélni kell, főleg azokkal, akikkel nem értünk egyet. – Így tehát mi is folytatni fogjuk, szövetségeseinkkel összhangban – tette hozzá. Emmanuel Macron úgy vélte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának egyik célja Európa megosztása, s emiatt a megoldás egyik kulcsa az európaiak egysége.

Nem szabad hagynunk, hogy Európa megosztott legyen, ez egy mindennapi kihívás

 – hangsúlyozta az államfő.
Emmanuel Macron egyebek mellett azt kérte a nemzetközi koalícióktól, még ha nem is tökéletesek, nem is teljesek, hogy akadályozzák meg az ukrán konfliktus földrajzi kiszélesedését. A francia elnök szerint hosszú háborúra kell felkészülnünk. – És ezzel a hosszú háborúval szemben el kell kerülnünk az eszkalációt, és a békét kell előkészítenünk – mondta. – A béke előkészítése azt feltételezi, hogy folytatjuk a párbeszédet valamennyi résztvevővel, így tehát Franciaország folytatni fogja, ahogy azt néhány nappal ezelőtt megtettem, és fogom is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója után – fogalmazott.

– Franciaországnak, az európaiaknak vagy bárki másnak nem dolga megválasztani Ukrajnának a megfelelő békét, és a tárgyalás pillanatát sem. De mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a béketárgyalás lehetséges legyen akkor, amikor a két főszereplő tárgyalóasztalhoz ül majd – hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta rendszeresen beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s európai partnerei gyakran vádolják azzal, hogy túl megengedő Moszkvával szemben, amióta 2019-ben kezet nyújtott Vlagyimir Putyinnak az Európai Unió és Oroszország közötti közeledés érdekében. Az elnöki hivatal többször is megerősítette, hogy az elnök mindig ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij egyetértésével tárgyal Moszkvával.

A Macron és Putyin közötti egyeztetések azonban egyre ritkábbá váltak az Oroszországnak tulajdonított háborús bűntettek, nevezetesen a bucsai mészárlásról szóló híradásokat követően. A két ország vezetője augusztus 19-én beszélt utoljára telefonon a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójáról.
 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (j) és Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart tárgyalásuk után a moszkvai Kremlben 2022. február 7-én (Fotó: MTI/AP Pool/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.