Az oroszok már menekülnek Herszonból

Attól tartanak, hogy offenzívára készülnek az ukrán erők.

MTI
2022. 10. 19. 12:00
Ukrán katona ellenőrzi az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikét egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én. MTI/AP/Leo Correa Forrás: MTI/AP/Leo Correa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimenekítik a civil lakosokat az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszon városából, amelyet az ukrán erők bármelyik pillanatban megtámadhatnak – közölte szerdán Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője. A tisztségviselő elmondta, hogy az ukrán hadsereg folytatja haditechnikai eszközeinek felvonultatását a herszoni terület peremvidékén. A Szolovjov Live televíziós csatornának nyilatkozva úgy tájékoztatott, hogy több tízezer ukrán katona tartózkodik a terület határán, nagyon sok a hadfelszerelés. Szólt arról is, hogy a regionális hatóságok készek a lakosokat a Dnyeper jobb partjáról a folyó bal partjára áttelepíteni az áldozatok megelőzése érdekében.

Vlagyimir Szaldo, a terület oroszok által megbízott kormányzója korábban bejelentette, hogy mintegy 50-60 ezer embert telepítenek át a Dnyeper bal partjára, mert árvízveszély fenyeget, amely akkor következhet be, ha az ukrán hadsereg csapást mér a kahovkai vízerőműre. – Az evakuálási művelet mintegy hat napot vesz igénybe, a csónakok már készen állnak – közölte.

Azt is megjegyezte, hogy Ukrajna hatalmas erőket halmozott fel Mikolajiv és Krivij Rih irányában. 

Elmondása szerint a lakosok átköltöztetéséről szóló döntést az is indokolta, hogy nagyszabású védelmi erődítményeket kell létrehozni bármilyen támadás visszaverésére.

Herszon hatóságai SMS-ben utasítják a civileket a terület sürgős elhagyására az ukrán fegyveres erők ágyúzásának veszélye miatt.

Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában harcoló orosz haderő nemrég kinevezett parancsnoka kedden este súlyosnak minősítette a térségben kialakult helyzetet. Az ukránok lakóházakat és az infrastruktúrát ágyúzzák – mondta, hozzátéve, hogy a csapások következtében akadozik az élelmiszer-, ivóvíz- és áramellátás, és megnehezült az átkelés a Dnyeperen.

Az ukrán hadsereg szerdán amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel mért csapást a kahovkai víztározó mellett fekvő, Zaporizzsja megyei Enerhodarra – tájékoztatott a helyi közigazgatás a Telegram üzenetküldő oldalon. Eszerint az ukránok a polgári infrastruktúrát is eltalálták rakétáikkal. Megsérült a város bejáratánál lévő híd, valamint a Lucs elektromos alállomás. A támadásnak nincsenek áldozatai, de a városban megszűnt az áramszolgáltatás.

 

Borítókép: Ukrán katona ellenőrzi az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikét egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én. (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.