időjárás 8°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Bekerítették az ukrán egységek Liman városát

Magyar Nemzet
2022.10.01. 14:43 2022.10.01. 16:20
Bekerítették az ukrán egységek Liman városát

Az ukrán egységek közbezárták Liman városát, bekerítették az itt állomásozó orosz csapatokat − számolt be szombaton Szergej Cserevatyi, a keletukrán erők szóvivője. Hangsúlyozta, az ukrán egységek elfoglalták a Liman határában fekvő Sztavki települését. 

Liman felszabadítása fontos, mivel ez egy újabb lépés az ukrán Donbász felszabadítása felé. Ezt követően lehetőségünk lesz Szeverodonyeck és Kreminna felé venni az irányt, tehát pszichológiai szempontból kiemelten jelentősége van [Limannak]

− fogalmazott Cserevatyi. A katonai szóvivő hozzátette, sokan megsebesültek és életüket vesztették a harcokban, azonban pontos számokat nem tud mondani, hiszen a művelet még nem ért véget.

A Twitteren eközben folyamatosan jelennek meg az olyan bejegyzések, melyek Liman felszabadítását sejtetik. Az alábbi videón ukrán katonák tűzik ki zászlajukat egy helyszínen, ami feltehetőleg a város valamely külső körzete lehet. Ezeket az információkat azonban még egyik fél sem erősítette meg.

Luhanszk megye ukrajnai kormányzója, Szerhij Hajdaj szombaton arról beszélt, az orosz egységek engedélyt kértek a visszavonulásra, azonban ezt a katonai vezetés megtagadta tőlük.

5000-5500 katonáról van szó. Minden útvonal − beleértve az utánpótlás- vagy menekülési útvonalakat − le van zárva

− közölte, majd hozzátette, az orosz katonáknak három lehetőségük van: megpróbálni áttörni az ukrán gyűrűt, megadni magukat, vagy a halál.

Az orosz fél eddig még nem kommentálta az eseményeket, azonban a területek pénteki annexióját követően a Kreml arra figyelmeztetett, hogy bármilyen, a területeket érő támadást Oroszország elleni agressziónak fognak tekinteni, s ennek megfelelően fognak reagálni azokra. 

Liman kiemelt jelentőségű logisztikai és szállítási központ Donyeck megyében, melyet az oroszok a háború első hónapjaiban foglaltak el. A városnak a donyecki terület északi részére indított orosz műveletek szempontjából van fontos szerepe, így elvesztése újabb érvágás lenne Moszkva számára. 

 Borítókép: A 2022. szeptember 3-i képen orosz állásokat lő egy ukrán tüzér a frontvonalon, a kelet-ukrajnai donyecki régióban (Fotó: MTI/AP/Konsztanin Liberov)

 

Háború Ukrajnában

Több mint ötszáz település van még mindig áram nélkül Ukrajnában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.