Lukasenka: Varsó, Vilnius és Kijev terrorakciókat tervez Fehéroroszország ellen

Felkeléstől kirobbanásától is tart a fehérorosz vezető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 10. 18:12
null
Gaiziunai, 2022. október 10. A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának katonái a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fõvárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvõ Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 10-én. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn azzal vádolta Lengyelországot, Litvániát és Ukrajnát, hogy terrorista támadásokat és felkelés kirobbantását tervezik Fehéroroszországban, és bejelentette, hogy közös regionális katonai alakulatot hoztak létre Moszkvával.

Lengyelországban, Litvániában és Ukrajnában fehérorosz szélsőségesekből álló fegyveres alakulat kiképzése zajlik szabotázsakciók, terrortámadások végrehajtása és egy felkelés fehéroroszországi kirobbantása érdekében, ami közvetlen fenyegetést jelent országunk számára

– jelentette ki Lukasenka elnök egy nemzetbiztonsági tisztségviselőkkel tartott megbeszélésen.

„Az Egyesült Államok és az Európai Unió megerősítette, hogy politikai erőként kívánják használni a fehérorosz szökevényeket, és azt tervezik, hogy komolyan megerősítik a felforgató elemek támogatását, és súlyosbítják a nyugati határon kialakult helyzetet, hogy megnyissák a második frontot” – tette hozzá a fehérorosz államfő az elnöki hivatal közleménye szerint.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös orosz–fehérorosz regionális katonai alakulatot hozott létre a nyugati határon tapasztalható feszültség növekedése miatt, két nappal ezelőtt pedig megkezdték az erők összevonását, anélkül, hogy pontosította volna annak elhelyezkedését vagy méretét.

„Tegnap nem hivatalos csatornákon keresztül arról értesültünk, hogy csapásmérést terveznek Ukrajna területéről Fehéroroszország ellen” – mondta az elnök, kijelentve, hogy Kijev egy „második krími hidat” szeretne, amellyel a szombat hajnali robbantásban megrongált, a Kercsi-szoros felett átívelő orosz Krími hídra utalt.

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – idézte a latin mondást az államfő, miközben hangsúlyozta, hogy nem szabad háborúnak kitörnie Fehéroroszország területén.

Lukasenka üzenetet küldött Volodimir Zelenszkijnek, figyelmeztetve az ukrán elnököt: ne merjen hozzáérni „piszkos kezével egyetlen négyzetméternyi fehérorosz területhez” sem.

Az orosz erők február 24-én Fehéroroszország területéről is benyomultak Ukrajna északi részére, ahonnan azonban tavasszal visszavonultak, és Minszk eddig nem vett részt az ukrajnai hadműveletekben.

 

Borítókép: A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának katonái a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fővárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 10-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.