időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Moszkva szerint Ukrajna NATO-tagságra törekvése volt a hadművelet egyik oka

MTI
2022.10.03. 16:07 2022.10.03. 16:37
Moszkva szerint Ukrajna NATO-tagságra törekvése volt a hadművelet egyik oka

Ukrajna NATO-tagságra való törekvése volt az ellene indított orosz „különleges hadművelet” egyik kiváltó oka – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. Peszkov ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Ukrajna kérvényezte gyorsított felvételét a NATO-ba.

Nagy figyelemmel követjük ezt a döntést. Emlékszünk rá, hogy éppen Ukrajna NATO-orientáltsága és leendő NATO-tagságának megerősítése lett a különleges hadművelet egyik oka

– mondta. A szóvivő rámutatott, hogy a NATO-tagállamok eltérő módon reagáltak az ukrán lépésre; egyes országok támogatják a gyorsított csatlakozás lehetőségét, mások nem. 

A négy ukrajnai régió elcsatolásával kapcsolatban elmondta: a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság – ezek a területek Oroszországban is megtartják elnevezésüket – a 2014-es határaik között válnak orosz jogalannyá. Herszon és Zaporizzsja megye határaival kapcsolatban a szóvivő konzultációt ígért a területek lakosságával. 

 

Hozzátette, hogy a tervek között jelenleg nem szerepel egy újabb, a határokról szóló népszavazás.

 

Peszkov kitért Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek arra a kijelentésére, amelyben hadiállapot bevezetését sürgette a határ menti orosz régiókban, valamint taktikai atomfegyverek bevetését Ukrajna ellen. 

Emlékeztetett arra, hogy az atomfegyverek bevetésének alapelveit az orosz nukleáris doktrína tartalmazza, amelytől eltérő megfontolások nem lehetnek.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy a regionális vezetőknek joguk van kifejteni álláspontjukat, és méltatta Kadirovnak és a csecsen harcosoknak az orosz fegyveres erőkben játszott szerepét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „nehéz időkben is tartózkodni kell az indulatoktól”.  

Vlagyimir Putyinnak az Északi Áramlat vezetékein történt robbantásokkal kapcsolatos nyilatkozatára kitérve  – melyben az orosz elnök diverzióval vádolta az „angolszászokat”, valamint azzal, hogy „gyakorlatilag hozzáláttak az összeurópai energetikai infrastruktúra megsemmisítéséhez” – Peszkov rámutatott: a csövek megrongálódása nyomán az Egyesült Államok előtt lehetőség nyílt arra, hogy több cseppfolyósított földgázt adjon el. Hozzátette, hogy vannak olyan országok, amelyeknek megvannak katonai-technológiai képességeik egy ilyen művelet végrehajtásához.

 

És vannak olyan országok, amelyek egyáltalán nem érdekeltek ebben, köztük az európai államok és Oroszország

 

– mondta.

Kérdésre válaszolva lehetetlennek nevezte béketárgyalások folytatását Japánnal olyan körülmények között, amikor Tokió szankciókat vezet be Moszkva ellen, és katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

 

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

Háború Ukrajnában

Lukasenka kockáztatna a háborús részvétellel

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.