Nem tudott határidőre kormányt alakítani Ulf Kristersson

Égető lenne a válságos helyzetben, hogy kormánya legyen Svédországnak, mégsem tudott határidőre kormányzóképes alternatívát felmutatni az egy hónappal ezelőtti országgyűlési választáson győzelmet arató jobboldali blokk miniszterelnökjelöltje, Ulf Kristersson. A mérsékeltpárti jelölt ezt a házelnökkel szerdán közölte és egyben kért még két napot arra, hogy megoldást találjon.

2022. 10. 12. 18:37
KRISTERSSON, Ulf
Stockholm, 2022. október 12. Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt elnöke (k) nyilatkozik a kormányalakítási tárgyalásainak eredményérõl Stockholmban 2022. október 12-én. Svédországban szeptember 11-én tartottak parlamenti választásokat. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Tim Aro Fotó: Tim Aro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A skandináv országban a kormányalakítási megbízást az Országgyűlés elnöke adja. A nemrégiben újonnan megválasztott házelnök, Andreas Norlén a választáson a 349 tagú riksdagban három mandátumnyi előnyt szerző jobboldali blokk jelöltjének, Ulf Kristerssonnak adta meg a lehetőséget, hogy kormányzóképes alternatívát tudjon bemutatni. Kristersson két hetet kért, hogy a négy pártból álló, ugyanakkor belső feszültségekkel terhelt szövetségből meg tudja alakítani a kabinetet, illetve biztosítani, hogy annak támogatói többsége legyen az országgyűlésben (ha kisebbségi kormányt alakít, akkor szövetségesei révén lényeges kérdésekben biztosítható legyen a szavazati többség).

 

A határidő szerdán lejárt, Kristersson pedig azt közölte a házelnökkel, egyelőre nincs végleges eredménye a kormányalakításnak.

 

 

Vannak olyan részletek, amelyeket szeretnénk még tisztázni, és azt követően egyben prezentálni a tervünket

 

– mondta el a miniszterelnök-jelölt a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Kristersson azt nem árulta el, hogy kormányában mely pártok kapnának szerepet, azt viszont közölte, kért és kapott két napot arra, hogy befejezhesse a tárgyalásokat a jobboldali pártokkal. Így Kristersson pénteken fog ismét találkozni a házelnökkel, ha az rábólint a javaslatra és a jobboldali miniszterelnök-jelöltnek sikerül megállapodnia a pártokkal. Legkorábban jövő hétfőn szavazhat a parlament a személyéről.

A választáson külön-külön induló, ugyanakkor egy blokkot alkotó Svéd Demokrata, Mérsékelt, Kereszténydemokrata és Liberális Párt együtt szerezték meg a mandátumok többségét a riksdagban. A választáson történelmi győzelmet aratott a bevándorlásellenes Svéd Demokrata Párt, amivel a jobboldal évtizedekig legerősebb pártjának, a jobb-közép Mérsékelt Párt évtizedes hegemóniáját törte meg. A szerdai bejelentés több okból sem volt váratlan.

 

A négy párt szövetsége egy merőben új felállás, ugyan a Mérsékelt és a Kereszténydemokrata Párt régi partnerei egymásnak és kormányoztak már közösen, a szövetség két másik végén lévő párt között feloldhatatlannak tűnő ellentét van, elsősorban a liberálisok részéről.

 

A választáson a nyolc bejutó párt közül ők érték el a leggyengébb eredményt, alig több mint fél százalékkal ugrották meg a négyszázalékos bejutási küszöböt, mégis betartanak a formációnak. Kormányzati szerepet akarnak, miközben elzárkóznak attól, hogy a jobboldalon legtöbb szavazatot, 20,54 százalékos arányt elérő svéd demokraták a kormánykoalíció tagjai legyenek. Nélkülük viszont nincs meg a jobboldali többség és a miniszterelnök-jelölt már megválasztásánál elbukna a parlamentben.

 

Az elhúzódó kormányalakítás nem érthetetlen a fentiek fényében, sem történelmileg – 2018-ban például 134 napig tartott a folyamat, pedig akkor baloldal alakíthatott kormányt –, ugyanakkor fájdalmas a társadalomra nézve.

 

Gyors és hatékony döntésekre lenne szükség, melyeket értelemszerűen az ügyvivő szocdem kormány nem hoz meg. Harminc éve nem látott infláció, elszálló energiaárak és áramhiány fenyegeti a lakosságot, valamint a gazdaságot, ráadásul az ország NATO-csatlakozása is egyre bizonytalanabb, mert Törökország szerint Svédország nem teljesíti a terrorizmussal kapcsolatos követeléseit. A választási kampányban a pártok abban versengtek, hogy kompenzációt ígérjenek a háztartásoknak a magas rezsiszámlák miatt. Ulf Kristersson választási ígérete az volt, hogy november 1-jére elkészül egy ársapkás modell, amely a nehéz helyzetbe került háztartásokon segít. Hogy ez miként fog alakulni, az egyelőre homályos, de tekintve, hogy az októbernek már csaknem a fele eltelt, nehéz lesz ezt az ígéretet teljesíteni.

Borítókép: Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt elnöke (k) nyilatkozik a kormányalakítási tárgyalásainak eredményérõl Stockholmban 2022. október 12-én. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Tim Aro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.