időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Orbán Viktor szerint hazánk energiaellátása biztosítva van

Magyar Nemzet
2022.10.21. 16:30 2022.10.21. 16:48
Orbán Viktor szerint hazánk energiaellátása biztosítva van

Maratoni EU-csúcs. Megvédtük Magyarország érdekeit!

– summázta a brüsszeli uniós csúcstalálkozó első napjának eredményeit Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor.

– Éjszakába nyúlt az EU-csúcs, megvédtük Magyarország érdekeit. Mentesítést harcoltunk ki, így hazánk energiaellátása továbbra is biztonságban van – írta egy másik bejegyzésben.

A magyar miniszterelnök egy korábbi posztjában elárulta, hogy a hajnalig tartó vitában sikerült megvédeni Magyarország érdekeit: abban állapodtak meg, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. 

 

Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását

 

 – írta a kormányfő.

Egyébként csak az, hogy szóba került a gázársapka bevezetése, már tíz százalékot emelt a gázárakon. Ez azt mutatja, hogy a szankciós politika már a szavak szintjén is drágítja az energia árát. 

Az uniós csúcstalálkozót – melynek fő témája a gázársapka, illetve az energia árának leszorítása volt – kétnaposra tervezték. Miután a legvitásabb kérdésekben már csütörtökön sikerült dűlőre jutni, várhatóan ma hamarosan véget érnek a tárgyalások.

Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

EU-csúcs

Az unió havi másfél milliárd euróval finanszírozza Ukrajna alapvető szükségleteit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.