Orosz fogságba került a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatója

Az Enerhoatom vezetőjének közlése szerint Ihor Murasovot bekötött szemmel magukkal vitték a járőrök.

Magyar Nemzet
2022. 10. 01. 14:44
null
Enerhodar, 2022. szeptember 2. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 2-án közreadott képen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ felügyelõi távoznak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerõmûbõl szeptember elsején. Az erõmû Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosítja. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz járőrök őrizetbe vették az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai ukrán atomerőmű vezérigazgatóját, Ihor Murasovot – jelentette be az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Enerhoatom vezetője, Petro Kotyin szombaton. Murasov péntek délután autóval Enerhodarba tartott az atomerőműből, de a járőrök feltartóztatták és bekötött szemmel magukkal vitték – írta Kotyin a Telegram közösségi oldalon. További sorsáról egyelőre nincs információ.

Kotyin jelezte, hogy az ügyről értesítette Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját. Azt is kérte tőle, hogy tegyen meg mindent Murasov kiszabadítása érdekében. Leszögezte, hogy Murasov viseli a fő felelősséget az erőmű nukleáris biztonságát illetően, és őrizetbe vétele veszélyezteti a létesítmény biztonságát.

A NAÜ szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy kapcsolatba léptek az orosz hatóságokkal, felvilágosítást kérve a történtekről. Orosz részről egyelőre nem fűztek kommentárt a közlésekhez. Oleh Szinyehubov, Harkiv régiójának kormányzója szombaton arról adott hírt, hogy Kupjanszknál orosz tüzérségi támadás ért egy konvojt, amelyben a térségből menekülők utaztak, és a támadásban húsz civil meghalt.

Szerhij Cservatij, az ukrán hadsereg szóvivője szombaton arról is beszámolt, hogy az ukrán erők teljesen bekerítették a stratégiai helyen fekvő Liman várost, és a bekerített övezetben rekedt több ezer orosz katona is.

Szerhij Hajdar luhanszki kormányzó hozzátette, hogy elvágták a városnál lévő orosz erők összes utánpótlási útvonalát is. Az ukrán elnökség honlapjára feltett egyik videóban katonák ukrán zászlót tűznek ki egy épületre Liman külvárosában.

Borítókép: 2022. szeptember 2-án közreadott képen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelõi távoznak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerõmûbõl szeptember elsején (Fotó: MTI/AP/orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.