Putyin: Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni

Az orosz elnök szerint az USA-nak és szövetségeseinek végül tárgyalniuk kell Oroszországgal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Index2022. 10. 27. 17:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a tulajdon dominanciájának megőrzésén kívül nem tud mást felkínálni a világnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén. Leszögezte, hogy soha senki nem diktálhat Oroszországnak abban, hogy milyen társadalmat építsen.

Nehezményezte, hogy a Nyugat – meglátása szerint – megpróbálja feltartóztatni a többi civilizáció fejlődését, a saját világnézetét pedig univerzálisnak tartja, amelyet az egész világ feltételek nélkül köteles elfogadni. Az orosz elnök úgy véli, hogy a liberalizmus a felismerhetetlenségig, az abszurditásig megváltozott. Minden alternatív nézőpontot felforgatónak, propagandisztikusnak nyilvánítanak – vélekedett.

Oroszország nem intéz kihívást a Nyugat ellen, nem törekszik hegemóniára, de fenntartja magának a jogot a létezésre és a szabad fejlődésre

– jelentette ki Vlagyimir Putyin. Szerinte még „a hidegháború csúcspontján sem jutott eszébe senkinek, hogy megtagadja az ellenfél kultúráját és művészetét”. A Nyugat tévedhetetlenségébe vetett bizalmától csak egy lépés az ellenfelek elpusztításának vágya – tette hozzá.

 

Vlagyimir Putyin szerint a nyugati rend napról napra szaporítja a káoszt, és egyre intoleránsabbá válik, még magukkal a nyugati országokkal szemben is, amelyek megpróbálják képviselni függetlenségüket.

 

Példaként említette Magyarország esetét, szerinte az EU Budapest „keresztény értékek megszilárdítására tett lépéseit szabotázsként értékelte”. – Ahogy a Nyugat elveszíti felsőbbrendűségét, úgy válik kisebbséggé a világ színpadán. Ha a nyugati elitek úgy gondolják, hogy beszivároghatnak a társadalmukba olyan trendekkel, mint a melegfelvonulások, akkor tegyék, amit akarnak, de nincs joguk azt követelni, hogy mások is kövessék ezt az irányt – hangsúlyozta.

Álláspontja értelmében a Nyugat „veszélyes, véres és piszkos játékot” játszik Ukrajnában, az ottani konfliktust pedig globális dominanciája fenntartására próbálja meg felhasználni.

Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek végül tárgyalniuk kell Oroszországgal, és azt jósolta, hogy a Nyugat és Moszkva, valamint a fejlődés többi központjának párbeszéde egyre fontosabbá válik.

A következő évtized lesz a legfontosabb a világpolitikában a második világháború vége óta

– hangsúlyozta Putyin. – A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a világ ügyeiben a végéhez közeledik. Az egypólusú világ kezd a múlté lenni. Történelmi határon állunk. A második világháború vége óta valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll előttünk – fejtette ki. Hozzátette: a Nyugat képtelen egyedül uralkodni az emberiség felett, de kétségbeesetten próbálkozik vele, és a világ népeinek többsége már nem hajlandó ezt eltűrni.

Vlagyimir Putyin szerint az új világrendnek a jogon és a törvényen kell alapulnia, igazságosabbnak és nyitottabbnak kell lennie. Szerinte az ENSZ-nek, beleértve a Biztonsági Tanácsot is, jobban kellene tükröznie a modern világ sokszínűségét.

Szerinte a világ eseményei továbbra is negatív irányba fejlődnek, nemcsak a katonai-politikai, hanem a gazdasági és humanitárius szférában is súlyos válsággá váltak. – Az elmúlt hónapokban a Nyugat számos lépést tett az ukrajnai konfliktus és a Tajvan körül kialakult helyzet súlyosbítására – fogalmazott.

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában. Mint mondta, Moszkva sohasem fenyegetőzött az atomfegyver bevetésével, ezzel szemben a Nyugat, mások mellett Liz Truss volt brit miniszterelnök a nukleáris zsarolás eszközéhez folyamodott. Az orosz elnök szerint Ukrajna rendelkezik a piszkos bomba előállításának technológiájával, most pedig mindent elkövet, hogy eltüntesse annak nyomait, hogy erre elő is készült.

Vlagyimir Putyin a „különleges művelet” megindításának okairól újságírói kérdésekre elmondta, hogy Oroszország biztonsági érdekeit „teljesen figyelmen kívül hagyták”. – A kijevi rezsim képviselői nyilvánosan elutasították a minszki megállapodások végrehajtását. Mi kell még? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy az emberek nyolc éve élnek a Donbászban úgy, hogy folyamatosan bombázzák őket. „Elfogadhatatlan volt, sorsukra hagyták őket. Be kellett volna vonnunk őket Oroszországba, de Kijev folytatta volna az ágyúzást, és újabb katonai műveletet készített volna elő. Várnunk kellett volna?” – kérdezte viszont az újságírót Putyin.

Az oroszok és az ukránok egy nép. Ez történelmi tény

– jelentette ki.
 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai plenáris ülésén 2022. október 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.