Rakétatámadás ért több ukrán várost

Hosszú idő óta először érte támadás Kijevet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 10. 8:37
null
Kijev, 2022. október 10. Autóroncsok mellett tûzoltók Kijevben 2022. október 10-én, miután robbanások történtek az ukrán fõvárosban. MTI/AP/Adam Schreck Fotó: Adam Schreck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három erős robbanás rázta meg hétfő reggel az ukrán főváros, Kijev központját – jelentette a helyszínen lévő sajtó és Vitalij Klicsko, a város polgármestere.

Az AFP és a Reuters hírügynökség is szemtanúkra hivatkozott. A detonációk helyi idő szerint 8.15-kor történtek. A robbanások előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák. A belvárosból sűrű, fekete füst emelkedett az égbe.

„Több robbanás volt a Sevcsenkivszkij kerületben, a főváros központjában” – közölte a polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Később további robbanások történtek Kijev mellett az Ukrajna nyugati részén fekvő Lvivben, Ternopilban és a közép-ukrajnai Dnyipróban is – számolt be hétfőn a Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt – írta a rendőrség a Facebook közösségi oldalon közzétett közleményében.

A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanú teljesen összetört, megfeketedett és repeszektől kilyuggatott autókat látott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy halottjai és sebesültjei is vannak a hétfőn Ukrajna-szerte városokat megrázó robbanásoknak, és azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja eltörölni országát a Föld színéről.

„Megpróbálnak elpusztítani minket, és eltörölni minket a Föld színéről… elpusztítani a népünket… Megölik azokat az embereket, akik Dnyipróba és Kijevbe járnak dolgozni” – közölte Zelenszkij a Telegramon.  Az államfő szerint a támadást szándékosan időzítették a reggeli csúcsforgalom idejére, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák. 

„Ez egy kemény reggel. Terroristákkal van dolgunk”– szögezte le Zelenszkij.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország 75 rakétával támadta hétfő reggel Ukrajna területét. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az ukrán légvédelem 41 rakétát megsemmisített. Hozzátette, hogy Oroszország harci drónokat is bevetett.
 

Borítókép: autóroncsok mellett tűzoltók Kijevben 2022. október 10-én, miután robbanások történtek az ukrán fővárosban (Fotó: MTI/AP/Adam Schreck)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.