Újabb ukrán sikerekről számolt be Zelenszkij

Eközben hajnalban orosz rakétatámadás történt Zaporizzsjában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 11:18
ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. szeptember 30. Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvétele Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Kijevben 2022. 2022. szeptember 30-án, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenõrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét. Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több települést is visszafoglaltak az ukrán erők a déli Herszon megyében – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda késő este közzétett videoüzenetében.

Az orosz katonák visszavonulása nyomán sikerült „felszabadítani” Novovoszkreszenszke, Novohrihorivka és Petropavlivka falvakat Herszon várostól északkeletre – mondta az ukrán elnök.

Ukránról orosz nyelvre váltva Zelenszkij a videóban azt mondta, az ukránok tudják, miért harcolnak, de Oroszországban egyre több ember ismeri fel, hogy „pusztán azért kell meghalniuk, mert egyetlen ember nem akarja befejezni a háborút”.

Az ukrán vezérkar szerdán arról számolt be, hogy az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el Herszon megyében, mintegy 150 sebesült katonát szállítottak át a Dnyeper (Dnyipro) folyón. A régióban szerdán hét települést tudtak visszafoglalni az oroszoktól.

Csütörtök hajnalban hét orosz rakéta csapódott be lakóházakba Zaporizzsja megyében. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó a Telegramon azt írta, két ember meghalt, de többeket sikerült kimenekíteni az emeletes lakóépületekből, egy hároméves sebesült kislányt kórházba szállítottak. A kormányzó közlése szerint legalább öt ember az eltalált házak romjai alatt rekedt.  

Herszon és Zaporizzsja megye a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal együtt részben orosz ellenőrzés alá került. Moszkva a négy régiót annektálta, miután népszavazást tartottak az Oroszországhoz csatlakozásról. A népszavazást a nemzetközi közösség nem ismeri el.

 

Borítókép: az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvétele Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Kijevben 2022. szeptember 30-án (Fotó: MTI/AP/ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.