A szavazatszámlálás lassúsága miatt bosszankodnak az amerikaiak

Konzervatív elemzők szerint nem véletlen, hogy az emberek nem bíznak a választások feddhetetlenségében.

2022. 11. 11. 14:51
null
Phoenix, 2022. november 10. Jegyzékbe vételre váró szavazatokat visz egy választási munkatárs az arizonai Phoenixben két nappal az amerikai félidõs kongresszusi választások után, 2022. november 10-én. MTI/AP/Matt York Fotó: Matt York
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy általános iskolás gyorsabban számol – fakadtak ki amerikai választók a Twitter közösségi oldalon, miután napokkal a félidős választásokat követően több államban még mindig nincsenek végleges eredmények.

Nemcsak milliókkal több szavazattal, hanem még egy hurrikánnal is meg kellett küzdeni Floridában, mégis csupán órák alatt végeztek a szavazatok összeszámlálásával. Mégis mi Arizona állam kifogása?

 – tette fel a kérdést mikroblog oldalán Tim Young konzervatív publicista arra utalva, hogy a déli államban három nappal a választásokat követően nyolcvanszázalékos a szavazatok feldolgozottsága.

A most Arizonában látottak az oka annak, hogy az emberek nem bíznak a választások feddhetetlenségében és még kevésbé az intézményekben

– vélekedett John Cardillo konzervatív politikai kommentátor.

Ugyancsak számolják még a szavazatokat például Nevadában, Alaszkában, Washingtonban, Kaliforniában, New Yorkban vagy éppen Oregonban. Arizonában és Nevadában növeli a feszültséget, hogy éppen ezen államok szenátusi – a több államban képviselőházi – helyei nem dőltek még el, így a választók egyre türelmetlenebbül várják az eredményeket.

Az Egyesült Államokban nincsen egységes választási eljárás, így mind az ötven államnak megvannak a maga szabályai (meddig lehet szavazni, a szavazatokat befogadni, számolni, fellebbezni stb). 

A szavazatokat személyesen gépen vagy papíralapon, de akár levélben is le lehet adni. Utóbbi a koronavírus-járvány óta ugyan meglehetősen népszerű lett – amíg 2018-ban 27 millió levélszavazat érkezett, addig idén a duplája –, ám több államban ezek urnazárás előtti megszámlálása nem engedélyezett.

Az amerikai Fox News televízió az arizonai késést a későn beérkező levélszavazatokkal, valamint ezek körülményes ellenőrzésével magyarázta. Az államban még mintegy négyszázezer szavazatot kell leellenőrizni. Itt a csúszást részben a szavazógépek meghibásodása – amely miatt mintegy 17 ezer szavazatot kellett újraszámolni –, ám javarészt a levélszavazatok okozzák. 

Mivel vannak olyan levélszavazatok, amelyeket a választás napján adtak fel, ezek csak másnap érkeztek be hozzánk. A kollégák csak ezt követően álltak neki a szavazatokon és a választási regisztrációs aktában lévő aláírások összehasonlításának, majd a szavazatok értékelésének

 – magyarázta a CNN televíziónak a legnagyobb arizonai szavazókör felügyelője. Majd hozzátette: jövő hét elején lehetnek meg az eredmények.

A csatorna arra is emlékeztetett, hogy 2018-ban Kalifornia államban még három héttel a választásokat követően is számolták a szavazatokat.

A lassúságot tetézi, hogy ugyan egyre többen jogosultak szavazni, költséghatékonysági okokból némely állam nem biztosította a kellő számú személyzetet a szavazatszámlálásra. 


Borítókép: Jegyzékbe vételre váró szavazatokat visz egy választási munkatárs az arizonai Phoenixben két nappal az amerikai félidős kongresszusi választások után, 2022. november 10-én. (Forrás: MTI/AP/Matt York)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.