időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Charles Michel megdöbbentőnek nevezte a lengyel területen becsapódott rakétákról szóló hírt

Forrás: MTI
2022.11.16. 00:14 2022.11.16. 01:48
Charles Michel megdöbbentőnek nevezte a lengyel területen becsapódott rakétákról szóló hírt

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte azt azokat a lengyel médiajelentéseket, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és ez emberéletet követelt.

Megdöbbentett a hír, amely szerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen

- fogalmazott Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hangsúlyozta:

Lengyelország mellett állunk.

Közölte továbbá, kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.

Charles Michel, aki a G20 csoport indonéziai állam- és kormányfői találkozóján tartózkodik, egy később közzétett üzenetében arról tájékoztatott, hogy beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, akit az EU teljes egységéről és szolidaritásról biztosított.

Közölte továbbá, a G20-s tanácskozás szerdai napján javasolni fogja egy koordinációs értekezlet megtartását az EU szintén a helyszínen tartózkodó vezetőinek részvételével.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt írta, Belgium határozottan elítéli a lengyel területen történt incidenst és legmélyebb részvétét fejezi ki az áldozatok családjának és Lengyelország népének. Belgium Lengyelország mellett áll - húzta alá.

Mindannyian annak a NATO-családnak a részei vagyunk, amely minden eddiginél egységesebb és felkészültebb mindannyiunk védelmére

- tette hozzá a belga kormányfő.

Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében súlyosnak nevezte a halálos áldozatokat követelő rakéták okozta robbanásokról érkezett híreket. Közölte: kormánya szoros kapcsolatban áll Lengyelországgal és a többi NATO-szövetségessel.

Most fontos a történtek pontos megállapítása. Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet

- tette hozzá a holland kormányfő.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Majd hozzátette:

kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében azt közölte, mélységes aggodalommal tölti el a Lengyelországból érkezett hírek, amelyek - mint írta - Oroszország Ukrajna elleni rakétacsapását követő robbanásokról és áldozatokról számoltak be.

Miközben szorosan nyomon követjük a helyzetet, minden gondolatom és szolidaritásom Lengyelország népe felé irányul

- tette hozzá.

Kedden a Radio Zet lengyel rádióállomás nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy két rakéta csapódott be egy gabonasilóba az Ukrajnával határos Lublini vajdaságban lévő Przewodów falu közelében, két ember életét vesztette.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Bizottság elnöke a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én. (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Dita Alangkara)

 

Rakétacsapás Lengyelországra

Varsó inkább az ukránoknak adná a felajánlott német légvédelmet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.