Elnökválasztás kezdődött Kazahsztánban

Kaszim-Zsomart Tokajev jelenlegi elnök becslések szerint a szavazatok csaknem 71 százalékát szerezheti meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Astana Times2022. 11. 20. 11:56
Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a kazahsztáni elnökválasztás napján 2022. november 20-án. Forrás: Kazahsztán elnöksége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az előre hozott elnökválasztás vasárnap reggel Kazahsztánban, a csaknem 12 millió szavazásra jogosultnak Kaszim-Zsomart Tokajev államfő utódát kell megválasztania. A választás esélyesének maga Tokajev számít, öt kihívóját nem tartják esélyesnek arra, hogy bármelyikük több voksot tud szerezni a 69 éves jelenlegi államfőnél. Tokajev 2019 júniusában lett Kazahsztán elnöke, miután az országot csaknem harminc évig vezető Nurszultan Nazarbajev lemondott. Azon a szavazáson Tokajev a szavazatok 70,96 százalékával nyert.

Az elnök a mostani kampányban „új Kazahsztán” kiépítését hirdette meg, amelyben csökkennek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Az elnökválasztásra 641 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak nemzetközi szervezetektől és 35 országtól, köztük Magyarországról is. Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) főtanácsadója és vezető kutatója utazott Kazahsztánba, hogy megfigyelőként részt vegyen a választásban.

Az elnökválasztás folyamata átlátható, megfelel a nemzetközi szabványoknak

mondta a szakértő vasárnap.

Hangsúlyozta, a régiónak erős vezetőre van szüksége. „Gazdasági helyzete, területe, földrajzi elhelyezkedése, geopolitikai helyzete miatt Kazahsztán nemcsak Közép-Ázsiában, hanem a Távol-Keleten és Európában is fontos szerepet játszik” – fogalmazott Vasa László.

A választáson helyi idő szerint délelőtt tíz óráig magas volt a részvételi arány.

Idén júniusban népszavazáson alkotmányreformot fogadtak el, amelynek értelmében az államfő mandátuma az eddigi ötéves helyett hétéves lesz, ugyanakkor a megbízatás ezentúl nem újítható meg. Az elnökválasztás 2024-ben lett volna esedékes, de Tokajev a reformok és az állam szerkezetének megerősítésére hivatkozva előre hozta. Az év elején az országban tüntetések és véres zavargások zajlottak, amelyeket az üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz drágulása váltott ki, ezeknek számos halálos áldozata is volt. A történtek miatt lemondott Aszkar Mamin miniszterelnök.

Borítókép: Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az elnökválasztás napján, 2022. november 20-án. (Fotó: Kazahsztán elnöksége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.