Szijjártó Péter a lengyel külügyminiszterrel tárgyalt a rakétabecsapódásról + videó

Varsó kezdeményezte az Észak-atlanti Tanács összehívását.

Magyar Nemzet
2022. 11. 16. 9:23
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 2022.11.15 (Forrás: Szijjártó Péter / Facbook)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 2022.11.15 (Forrás: Szijjártó Péter / Facbook) Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországot és Lengyelországot testvéri viszony fűzi egymáshoz, ezért a magyarokat mindig nagy aggodalommal tölti el, ha Lengyelországból rossz híreket kapunk – kezdte szerda reggeli bejelentkezését Szijjártó Péter azután, hogy kedden rakéta csapódott be Lengyelországban.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint reggel már egyeztetett Zbigniew Rau lengyel kollégájával, akinek mindenek előtt kifejezte Magyarország szolidaritását, és felajánlotta segítségünket.

Elmondása szerint egyelőre a lengyel külügyér sem tudott semmi biztosat mondani a rakétázásról: még nem tudják, hogy kinek a használatában álltak a fegyverek, ahogyan azt sem, hogy kik és milyen szándékkal lőhették ki azokat. Az ügyben alapos vizsgálatot végeznek.

Azzal folytatta, hogy a varsói külügyminisztériumba behívatták Oroszország nagykövetét, és írásos jegyzékben követeltek tőle magyarázatot. Zbigniew Rau arról is tájékoztatta, hogy Lengyelország kezdeményezte az Észak-atlanti Tanács összehívását a NATO 4. cikkelyére hivatkozva. Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy ez a cikkely kimondja: ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi biztonságát, akkor erről konzultációt kérhet a NATO-ban.

– Nagyon fontos, hogy ez a negyedik cikkely, ami a konzultációról szól, nem az a bizonyos ötödik cikkely, amelyről olyan sokat lehetett hallani gyakorlatilag a háború kitörése óta – hangsúlyozta.

Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy a stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat, annak érdekében, hogy a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni

– figyelmeztetett Szijjártó Péter.

A tárcavezető kitért arra is, hogy valamelyest megnyugtató híreket kapott a Barátság kőolajvezetékről: a vezetéknek nem esett baja, hanem az azt működtető infrastruktúra, egy transzformátorállítás sérült meg, ennek kijavítása pedig könnyebb, mint a vezetéké. Hozzátette, Magyarország energiaellátása biztosított.

A NATO 4. cikkelye: A Felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.