A német kancellár szerint Vlagyimir Putyin egyetlen terve sem valósult meg

Olaf Scholz figyelmeztette azokat, akik kijátszanák az unió közös külpolitikáját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 14. 11:56
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. december 14. Olaf Scholz német kancellár ismerteti a brüsszeli csúcson képviselendõ német álláspontot a Bundestag berlini üléstermében 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfõi december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást a belga fõvárosban. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kudarcra számíthat, aki megpróbálja kijátszani az EU közös külpolitikáját – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kormányfő az EU-s tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a közösség továbbra is egységesen kiáll az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett, így 2023-ban 18 milliárd euró hitellel is támogatja az országot.  

 

Aki pedig azt gondolja, hogy ki tudja játszani a közös kül-, és biztonságpolitikát és az EU értékeit, amelyek mellett minden tagállam elkötelezte magát, annak tudomásul kell vennie, hogy az ilyen próbálkozások kudarcra vannak ítélve 

 

– mondta Olaf Scholz. Aláhúzta: a közösség fenntartja és meg is erősíti Ukrajna támogatását, méghozzá egészen addig, amíg szükséges és amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állítja le brutális háborúját. – Ehhez a támogatáshoz a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás, valamint az Ukrajna önvédelmi képességének biztosítását szolgáló fegyverszállítások mellett az Oroszország elleni szankciók is hozzátartoznak – tette hozzá.

 

Mint mondta, 2022 igazi története abból áll, hogy Vlagyimir Putyin egyetlen terve sem valósult meg. 

 

Az orosz elnök arra számított, hogy néhány nap alatt elfoglalja Ukrajnát, és a gázcsap elzárásával kiszárítja az európai szolidaritást. Azonban tévesen mérte fel az ukrán nép bátorságát és demokráciáink karakterét, amelynek része a nagyhatalmi mániával és az imperializmussal szembeni ellenállás. – Ukrajna így Vlagyimir Putyin számításával szemben kitartóan védekezik a felperzselt föld politikájával és a polgári infrastruktúra megsemmisítésére törő alávaló orosz hadviseléssel szemben, és a Nyugat is elfogadta a kihívást – fejtette ki a német kancellár.

Olaf Scholz az ukrajnai háborúval összefüggő feladatokkal kapcsolatban a többi között arról is szólt, hogy Németország továbbra sem támogatja az importált földgáz árának EU-s szintű hatósági korlátozását. Mint mondta, nincsenek egyszerű, azonnali megoldások, így a földgáz globális piacán zajló folyamatokba sem lehet beavatkozni az ellátás biztonságának veszélyeztetése nélkül.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár ismerteti a brüsszeli csúcson képviselendő német álláspontot a Bundestag berlini üléstermében 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást a belga fővárosban. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.