Elon Musk további tízezer Starlink terminált biztosít Ukrajnának

Az ukrán digitális átállási miniszter szerint Musk és a SpaceX gyorsan reagálnak a problémákra és segítik Kijevet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 20. 12:23
MUSK, Elon
Grünheide, 2021. augusztus 13. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevû gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla elsõ európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a mûködését. MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul Fotó: Patrick Pleul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne − közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

A SpaceX és Musk gyorsan reagálnak a problémákra és segítenek nekünk − idézte a hírügynökség kedden az ukrán minisztert. Fedorov elmondta, hogy közvetlenül tárgyalt Muskkal. 

Arról biztosított minket, hogy folytatja Ukrajna támogatását. Amikor legutóbb tömeges áramkiesés volt nálunk, még aznap írtam neki, ő azonnal reagált, és már tett is bizonyos lépéseket

− mondta Fedorov.

A miniszter szerint a következő hónapokban Ukrajna tízezer Starlink terminált fog kapni, amelyek internetes jeleket küldenek műholdon keresztül. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az ukrán hatóságok eddig már 22 ezer Starlink terminált kaptak − hangsúlyozta Fedorov, hozzátéve, hogy az új szállítmányról még nem írták alá a szerződést. Mindazonáltal több európai uniós ország kész finanszírozni a Starlink terminálok szállítását, így eddig a pénzügyi kérdések rendezve vannak. 

Ami a jövőbeni szállítmányokat illeti, finanszírozásukhoz további segítséget kell találni

− tette hozzá.

Elon Musk február végén közölte, hogy hozzáférést biztosít globális Starlink műholdas kommunikációs rendszeréhez Ukrajna területén, és elküldte oda első termináljait. Október közepén arról tett bejelentést, hogy nem tudja a végtelenségig finanszírozni a Starlinket Ukrajnában, de később mégis azt közölte, hogy folytatja az ukrajnai finanszírozást, tekintet nélkül pénzügyi veszteségeire.

Borítókép: Elon Musk amerikai milliárdos (Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.