Katar is reagált az Európai Parlament korrupciós botrányára

Egy katari diplomata közölte, nem Katar volt az egyetlen ország, melynek neve felmerült a nyomozásban, mégis csak őket bírálták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 18. 14:41
KAILI, Eva
Brüsszel, 2022. december 13. Az Európai Parlament emblémája Brüsszelben 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselõt, az Európai Parlament alelnökét korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban december 11-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feltételezések szerint Katart érintő korrupciós botrány miatt hozott európai uniós intézkedések veszélyeztetik Doha és az EU kapcsolatát és az energiabiztonságot is – jelentette ki vasárnap egy katari diplomata. Az Európai Parlament csütörtökön javasolta a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós intézményből. Katar aláhúzta: az efféle diszkriminatív lépések hátrányosan hatnak a regionális és a globális biztonsági együttműködésre, illetve a globális energiabiztonságot célzó tárgyalásokra.

Határozottan elutasítjuk a kormányunkat bármiféle helytelen viselkedéssel összefüggésbe hozó állításokat

– szögezte le közleményében egy katari diplomata.

„Nem Katar volt az egyetlen, amelyet a nyomozás megnevezett, mégis országunk volt az, amelyet egyoldalúan bíráltak és támadtak” – tette hozzá. A belga ügyészség korábban elmondta, hogy több mint egy éve vizsgálják az Európai Parlamentben zajló korrupciót. A nyomozás keretében többeket őrizetbe vettek az elmúlt napokban, köztük az EP azóta leváltott alelnökét, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt is.

A katari diplomata csalódottságának adott hangot, hogy a belga kormány ezalatt meg sem próbált kapcsolatba lépni a katari vezetéssel a tények feltárása érdekében.

A közlemény egyúttal hangsúlyozta: Doha és Brüsszel együttműködött a koronavírus-világjárvány idején, és Katar jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt exportál Belgiumba is. Katar a világ egyik legjelentősebb földgáztartalékával rendelkezik.

Borítókép: Az Európai Parlament emblémája Brüsszelben 2022. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.