Magyar állami támogatással épült katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön

A hangsúly a nevelésen és a közösségépítésen lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 03. 18:18
BOLDOG ÖZSÉB
Felavatták a Boldog Özséb Ifjúsági Házat az erdélyi Szelterszfürdőn Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi katolikus fiatalok nevelését, ifjúsági vezetőik képzését szolgáló, csaknem félmilliárd forintnyi magyar állami támogatásból felépült közösségi házat avattak szombaton Székelyföldön, a Hargita megyei Szelterszfürdőn.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a finanszírozás megszervezése és a ház megépítése sem volt könnyű, de a legnagyobb feladat az lesz, hogy a főegyházmegye ifjúsága élettel töltse meg a – pálos rend megalapítójának tiszteletére – Boldog Özsébről elnevezett közösségi teret, az államtitkár szerint ugyanis ez a biztosítéka annak, hogy lesz jövő és lesz papi hivatás az erdélyi főegyházmegyében.

Ha élet lesz, lélek lesz ebben a házban, akkor biztos vagyok benne, hogy Erdély keresztény ifjúsága, katolikusok, reformátusok, evangélikusok, adott esetben más felekezethez tartozók is, ha idejönnek, és ezt a házat birtokukba veszik, és közösséget építenek, akkor a magyarság is meg fog maradni, a székelység is meg fog maradni

– mondta Soltész Miklós.

A kápolnával egybeépült, udvarral körülvett Boldog Özséb Ifjúsági Házat Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke szentelte fel. 

Az ünnepi szentmise előtt tartott sajtótájékoztatón az érsek rámutatott: bár a templomokban főleg az idősebb nemzedéket látni, nem vesztek el a fiatalok, csak megváltozott a gondolkodásmódjuk, új nyelvezetet használnak, amelyet az egyháznak is meg kell tanulnia, hogy megszólíthassa őket, eljuttathassa hozzájuk az evangéliumot.

Kovács Gergely szerint a Székelyföldön megnyitott katolikus ifjúsági háznak elsősorban a nevelésben, a képzésben, közösségépítésben lesz szerepe, egy olyan találkozóhelyként fog működni, amely a lelki pasztoráció szerves része lesz, elsősorban az ifjúságot szeretné szolgálni.

Az érsek köszönetet mondott a támogatásért a magyar kormánynak, ugyanakkor a kezdeményezők – Tamás Barna korábbi ifjúsági főlelkész és Tamás Huba, az építkezés koordinátora – munkáját is méltatta. Hozzátette: a fiatalok számára szervezett keresztény jellegű programoknak, rendezvényeknek, közösségi eseményeknek otthont adó, ötven ember elszállásolására alkalmas, száz férőhelyes rendezvényteremmel rendelkező, korszerűen felszerelt Boldog Özséb Ifjúsági Házat a főegyházmegye ifjúsági főlelkészsége fogja működtetni.

 

Borítókép: Tamás Huba lelkipásztor és projektfelelős beszédet mond a Boldog Özséb Ifjúsági Ház avatásán az erdélyi Szelterszfürdőn 2022. december 3-án. (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.