időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Von der Leyen bejelentette, hogy elhunyt százezer ukrán katona, majd menten törölték a videót

MAGYAR NEMZET
Forrás: MANDINER.HU
2022.12.01. 18:04 2022.12.01. 19:50
Von der Leyen bejelentette, hogy elhunyt százezer ukrán katona, majd menten törölték a videót

Az ukránok szerint ezeket az adatokat csak az ukránok közölhetik - olvasható a Mandiner cikkében.

Érdekes eset történt Ursula von der Leyen Twitter-oldalán. Az Európai Bizottság elnöke a videóban kifejtette, hogy becslések szerint húszezer civil és több mint százezer ukrán katona halt meg az orosz–ukrán háborúban.

A csavar a történetben, hogy ennek a számnak csupán a töredékét ismerték el eddig az ukránok hivatalosan.

A videót szinte azonnal törölték – az internet azonban nem felejt, egyből felkerült a cenzúrázatlan verzió is különféle oldalakra –, majd percek múlva visszakerült, de kivágták belőle a katonai és civil áldozatokról szóló részt.

Az eredeti videó:

Az új videó:

Magyarázkodik a bizottság

Dana Spinant, az Európai Bizottság helyettes szóvivője a Twitter-oldalán magyarázta meg, hogy miért kellett gyorsan törölni és cenzúrázni a videót.

Köszönöm azoknak, akik rámutattak a videó korábbi változatában szereplő adatok pontatlanságára. A külső forrásból származó becslésnek az áldozatokra kellett volna vonatkoznia, azaz a halottakra és a sebesültekre egyaránt, és az orosz brutalitást volt hivatott bemutatni

– írta meg a Twitteren.

Ukrajna is reagált

A Suspilne News ukrán hírportálnak Szergej Nyikiforov ukrán elnöki szóvivő kommentálta az esetet. Mint mondta, a veszteségekről szóló információk „érzékenyek”, ezért azokat csak a főparancsnok, a védelmi miniszter vagy maga az elnök hozhatja nyilvánosságra.

Az eredeti cikk a Kínos: Von der Leyen bejelentette, hogy elhunyt százezer ukrán katona, majd menten törölték a videót címen érhető el a Mandiner.hu oldalán.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.