A görög parlament bizalmat szavazott Kiriákosz Micotákisz kormányának

Az athéni parlament bizalmat szavazott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormányának pénteken.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 27. 17:41
MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Athén, 2023. január 27. Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök beszél a parlament athéni üléstermében, ahol bizalmi szavazást tartanak a kormányról 2023. január 27-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszáz fős görög törvényhozásban 156 képviselő biztosította támogatásáról a kabinetet – közölte a parlament elnöksége.

A kormány ellen szerdán nyújtott be bizalmatlansági indítványt Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője egy lehallgatási botrány miatt.

Az ügy tavaly augusztusban robbant ki, amikor kiderült, hogy lehallgatták Níkosz Andrulakisznak, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) vezetőjének telefonját.

Hivatalos források és médiaértesülések alapján úgy tudni, hogy a görög titkosszolgálat (EYP) 2020 és 2022 között ellenzéki politikusokat, minisztereket, magas rangú katonai vezetőket és újságírókat hallgatott le. Egy baloldali lap úgy értesült, hogy összesen mintegy harminc érintettje lehet az ügynek.

Ciprasz szerint a lehallgatási botrány a jogállamiság legdurvább megsértése Görögország modern kori történelmében. A baloldali politikus Micotákiszt sejti az ügy hátterében. A kormányfő tagadta a vádakat, és leszögezte: nem tudott a megfigyelésekről.

Görögországban legkésőbb július közepéig parlamenti választást tartanak. Közvélemény-kutatások szerint a Micotákisz vezette, jobbközép Új Demokrácia áll a népszerűségi lista élén.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök beszél a parlament athéni üléstermében, ahol bizalmi szavazást tartottak a kormányról 2023. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.