időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

A görög parlament bizalmat szavazott Kiriákosz Micotákisz kormányának

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.01.27. 17:41 2023.01.27. 18:25
A görög parlament bizalmat szavazott Kiriákosz Micotákisz kormányának

Az athéni parlament bizalmat szavazott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormányának pénteken.

A háromszáz fős görög törvényhozásban 156 képviselő biztosította támogatásáról a kabinetet – közölte a parlament elnöksége.

A kormány ellen szerdán nyújtott be bizalmatlansági indítványt Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője egy lehallgatási botrány miatt.

Az ügy tavaly augusztusban robbant ki, amikor kiderült, hogy lehallgatták Níkosz Andrulakisznak, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) vezetőjének telefonját.

Hivatalos források és médiaértesülések alapján úgy tudni, hogy a görög titkosszolgálat (EYP) 2020 és 2022 között ellenzéki politikusokat, minisztereket, magas rangú katonai vezetőket és újságírókat hallgatott le. Egy baloldali lap úgy értesült, hogy összesen mintegy harminc érintettje lehet az ügynek.

Ciprasz szerint a lehallgatási botrány a jogállamiság legdurvább megsértése Görögország modern kori történelmében. A baloldali politikus Micotákiszt sejti az ügy hátterében. A kormányfő tagadta a vádakat, és leszögezte: nem tudott a megfigyelésekről.

Görögországban legkésőbb július közepéig parlamenti választást tartanak. Közvélemény-kutatások szerint a Micotákisz vezette, jobbközép Új Demokrácia áll a népszerűségi lista élén.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök beszél a parlament athéni üléstermében, ahol bizalmi szavazást tartottak a kormányról 2023. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.