időjárás 14°C Hugó 2023. április 1.
logo

Görögország elárulta, hogy miért nem ad Leopard harckocsikat Ukrajnának

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 20:20 2023.01.31. 20:33
Görögország elárulta, hogy miért nem ad Leopard harckocsikat Ukrajnának

Görögország nem szállít Leopard 2-es típusú harckocsikat Ukrajnának – közölte kedden Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő tokiói látogatásán.

Bár Görögország rendelkezik Európában a legnagyobb állománnyal a Leopard harckocsikból – a Leopard 2-es típusból 350 darabbal, a Leopard 1-esből pedig 500-zal –, 

nem válik meg egytől sem, mert fenyegetve érzi magát a szintén NATO-tagállam Törökországtól.

Abból az egyszerű okból nem adunk Leopard 2-eseket, hogy teljességgel elengedhetetlenek a védelmi stratégiánk szempontjából

– jelentette ki a görög miniszterelnök, akit a japán sajtó mellett az ERT görög közszolgálati televízió is idézett. Emlékeztetett arra, hogy ismét kiéleződött Athén és Ankara viszonya a Földközi-tenger keleti medencéjében több lakott és lakatlan sziget hovatartozását illetően.

Törökország és Görögország között régóta feszültséget kelt a migráció, tengeri határaik, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

 

Háború Ukrajnában

Reagált a Kreml Orbán Viktor rádióinterjújára

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.