Közös katonai központokat hozna létre Minszk és Moszkva

A projektről szóló tervezet már Vlagyimir Putyin orosz elnök asztalán van, elfogadásra várva.

Magyar Nemzet
2023. 01. 23. 19:03
GERASZIMOV, Valerij
Fehéroroszország, 2022. december 28. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2022. december 28-án közreadott, videófelvételrõl készített felvételén orosz katonák gyakorlatoznak egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen. Valerij Geraszimov orosz vezérkari fõnök december végén bejelentette, hogy az orosz és fehérorosz hadsereg a következõ évben Zapad-2023 (Nyugat 2023) és Scsit Szojuza-2023 (a Szövetség Pajzsa-2023) kódnéven közös hadgyakorlatot tart, amelyre a tervek szerint partnerországokból is meghívnak kontingenseket. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta és Vlagyimir Putyin orosz elnök elé terjesztette a orosz kormány azt a megállapodást, miszerint Belarusszal közös katonai központokat hoznának létre és működtetnének. Amennyiben a két szövetséges között létrejön az egyezség, az új katonai kiképző központok elsődleges feladata a közös harci kiképzés és a közös szolgálat ellátása lesz, emellett prioritást élvezne a tapasztalatcsere a katonai eszközök használatáról.

 

A központokat az Oroszországi Föderáció és a Belarusz Köztársaság szuverenitásának, területi integritásának és biztonságának védelmére irányuló kölcsönös cél alapján hozzák létre

 

– idézi a dokumentum szövegét a belarusz Smartpress híroldal.

A megállapodás tervezetét a két ország végrehajtó szerveivel együtt dolgozták ki.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2022. december 28-án közreadott, videófelvételről készített felvételén orosz katonák gyakorlatoznak egy meg nem nevezett belarusz helyszínen (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.