M1 híradó: Gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján

A Kárpátalján is zajló kényszersorozást a kijevi vezetés a hadsereg veszteségeinek a pótlására indíthatta. A helyiek szerint belső-Ukrajnából érkezett több száz rendőr és katona csoportosan gyűjtik be a férfiakat, módszereik napról napra erőszakosabbak – tájékoztatott az M1 híradója.

Magyar Nemzet
Forrás: M1 híradó2023. 01. 30. 13:56
null
Herszon, 2022. november 9. Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró lövegnél pihennek a dél-ukrajnai Herszon térségében lévõ állasukban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. november 9-én. MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk Fotó: Sztaniszlav Kozliuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pályaudvarokon, piacokon, de akár az otthonaikból elrángatva gyűjti be az ukrán hatóság a katonakorú férfiakat. Cserkasziban, egy családi házban kisfia szeme láttára ráncigáltak ki egy férfit, miközben a felesége azt kiabálta: a férjemet erőszakkal viszik el a frontra – hívta fel a figyelmet az M1 híradója.

Beszámolók szerint beteg, sérült, rokkant emberek is áldozatul esnek a kényszersorozásnak, amely valamennyi kisebbséget érinti – húzta alá az M1 híradó. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének kutatója, Somkuti Bálint szerint az erőszakkal besorozott emberek nem fognak jól harcolni, hiszen ők nem akartak, vagy nem is tudtak volna elmenni a frontra.

Szakértők szerint a kényszersorozások azt igazolják, hogy az ukrán hadvezetés nagy bajban van, és jóval nagyobb lehet az emberveszteség, mint amit hivatalosan is elismernek. 

Sajtóhírek szerint már a munkáltatókat is arra kötelezik, hogy adják át a sorozásról szóló értesítést az alkalmazottaiknak, mindeközben azt is kötelesek ellenőrizni, hogy az adott dolgozójuk idejében felkereste -e a katonai toborzóirodát.

– Ha egy cég nem adja át a behívókat, komoly büntetésre számíthat, ami elérheti a 8500 hrivnyát (85 ezer forintot) – idézte az M1 a Kárpáti Igaz Szó című magyar nyelvű lapot.

– Kárpátalján is zajlik a kényszersorozás, egyes hírek szerint a kijevi vezetés a lehető legtöbb embert be akarja sorozni, pótolva a hadsereg veszteségeit. A helyiek szerint belső-Ukrajnából érkezett több száz rendőr és katona, akik csoportosan gyűjtik be a férfiakat. A módszereik napról napra erőszakosabbak – tájékoztatott az M1.

Az ukrán hadsereg veszteségei kapcsán lapunk korábban beszámolt arról, hogy a Munkács közeli halottasház már megtelt a keleti fronton elesett katonák holttesteivel. Ukrajnában a háborús veszteségek szigorú államtitoknak számítanak, amiről hivatalos információt csak ritkán hoznak nyilvánosságra. Mértéktartó nyugati becslések és nyugati politikusok „elszólásai” szerint a halottak és sebesültek száma – egyébként mindkét oldalon – már meghaladta a százezret.

Hivatalos adatok híján arról sem lehet tudni, hogy eddig hány kárpátaljai, azon belül magyar áldozat vesztette életét a háborúban – a helyi magyarok aránya a térségben a háború előtt 10-15 százalékos volt. A besorozott magyarok többségében a munkácsi 128. hegyivadászdandárban szolgálnak, amelyet rendre a leghevesebb harcoknál vetették be, ám egyes források szerint – részben a súlyos veszteségeik miatt – őket már kivonták a frontvonalról.

Borítókép: ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró lövegnél pihennek a dél-ukrajnai Herszon térségében lévő állásukban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.