időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Ukrajna megnemtámadási paktumot kötne Belarusszal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 17:01
Ukrajna megnemtámadási paktumot kötne Belarusszal

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Belarusszal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban – jelentette ki kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján.

Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Belaruszt egy közvetlen háborúba. 

Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Belarusszal szemben – szögezte le a kijevi külügyi tárca képviselője. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él. – Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha megnövekszik a belorusz fenyegetés – fűzte hozzá Nyikolenko.

A szóvivő arra reagált, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz államfő – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese – kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával. 

Azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot

– idézte a Belta belorusz állami hírügynökség Lukasenkát, aki egyúttal megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Belaruszt.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (j) és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök megbeszélést folytat Szocsiban 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Gavril Grigorov)

Háború Ukrajnában

Magyarország álláspontja világos a háború kezdete óta

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.