Aljakszandr Lukasenka elmondta, Belarusz mikor lépne be az ukrajnai háborúba

Belépés esetén a háború teljesen más jelleget ölt majd, mondta a belorusz elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 13:15
LUKASENKA, Aljakszandr
Breszt, 2023. január 6. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõ (b2) látogatást tesz a délnyugat-fehéroroszországi Breszt nagyváros térségében levõ Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án. A jobb szélen Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter, középen Aljakszandr Volfovics, a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára. MTI/AP/BelTA/Andrej Sztaszevics Fotó: Andrej Sztaszevics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz csak akkor lép be Oroszország oldalán az orosz–ukrán háborúba, ha egy másik ország megtámadja – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök csütörtökön. Lukasenka, aki többször is cáfolta azokat a kijevi és nyugati állításokat, hogy országát Moszkva oldalán bele lehetne vonni az ukrajnai háborúba, azt is bejelentette, hogy pénteken találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Belarusz földről csak akkor vagyok kész harcolni az oroszok oldalán, ha akár egyetlen katona is belép Fehéroroszország területére, hogy gyilkolja honfitársaimat

– idézte a Belta belarusz állami hírügynökség a Lukasenka csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakat. „Ha agressziót követnek el Belarusz ellen, akkor a válasz a legsúlyosabb lesz, és a háború teljesen más jelleget ölt” – tette hozzá az elnök.

Emlékeztetett, hogy Oroszország szövetségese Belarusznak, amely szövetségi államot is alkot vele, a két országnak közös harccsoportja van, de Oroszország ennek ellenére sohasem kérte Minszket arra, hogy kezdjen háborút Ukrajna ellen. Belarusz jelenleg nyugati irányban gondoskodik a biztonságról – tette hozzá.

Oroszország tavaly Belaruszt használta felvonulási területként Ukrajna elleni teljes körű katonai támadásához, és onnan indította el az ukrán főváros, Kijev elleni sikertelen offenzíváját.

Januárban az orosz–fehérorosz légierő közös gyakorlatai és egy sor katonai tevékenység újraélesztették azokat az aggodalmakat, hogy Minszk aktívabb szerepvállalásra készülhet a háborúban. Tavaly decemberben a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-ek komoly szankciókat helyeztek kilátásba Belarusszal szemben, ha aktívan beavatkozik az ukrajnai háborúba.

 

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belorusz államfő (b2) látogatást tesz a délnyugat-belaruszi Breszt nagyváros térségében levő Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án. A jobb szélen Viktor Hrenyin belorusz védelmi miniszter, középen Aljakszandr Volfovics, a belorusz Biztonsági Tanács titkára (Fotó: MTI/AP/BelTA/Andrej Sztaszevics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.