Az Igazság órája: észak-koreai tempó számonkérni valakin, hogy tapsol-e és elég lelkesen teszi-e

Csütörtökön EU-csúcs zajlott Brüsszelben Zelenszkij elnök részvételével, ahol kitört a tapsbotrány, mert a magyar miniszterelnök nem elég lelkesen tapsikolt az ukrán elnöknek. Az Igazság órájában a brüsszeli korrupció aktualitásai mellett arra is kereste a választ Pindroch Tamás szerkesztő-műsorvezető, hogy mi zajlik jelenleg Kelet-Ukrajnában. Ebben Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója és Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője voltak a segítségére.

Magyar Nemzet
Forrás: Karc FM2023. 02. 13. 19:30
ORBÁN Viktor; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir; METSOLA, Roberta
Brüsszel, 2023. február 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, b6) az európai uniós tagországok állam- és kormányfõi kétnapos találkozójának elsõ napján Brüsszelben 2023. február 9-én. Az elsõ sorban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b7), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b2), Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (j3) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b6). A találkozó középpontjában a migráció, és az arra adható uniós válaszok, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve a konfliktus okozta gazdasági helyzet áttekintése szerepel. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felhajtás volt Zelenszkij elnök érkezésével a tegnapi nap folyamán, ő az európai roadshow-jának harmadik állomásaként Brüsszelbe jött. A megelőző napokban Londonban és Párizsban folytatott tárgyalásokat” – ismertette a csütörtöki nap történéseit Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató.

A műsorvezető megkérdezte Kovácsot a tapsbotrányról, vagyis hogy a balliberális média azzal vádolta a magyar miniszterelnököt, nem tapsolt Zelenszkij érkezésénél. 

Szerintem többen nem tapsoltak Zelenszkij elnöknek, de az ellenzéki média és főleg a fősodratú brüsszeli liberális média természetesen Magyarországot, a magyar miniszterelnököt emelte ki. Azt gondolom, hogy az a józanság, amely a magyar miniszterelnöknek a magatartásából, megnyilatkozásaiból jön, az ráférne az Európai Unióra. Érzek egyfajta felmagasztalást, egyfajta kritikanélküliséget, amikor az Európai Unió és az Ukrajna viszonya az európai vezetők asztalára és döntéshozók asztalára kerül

– fogalmazott Kovács.

Kovács szerint Magyarország és a magyar miniszterelnök vezeti azt a higgadtabb, békepártibb országcsoportot, melynek képviselői szintén találkoztak Zelenszkij elnökkel csütörtökön: „A tegnapi nap folyamán sor került Zelenszkij elnök és számos tagállam külön találkozójára, számos tagállami vezető külön találkozójára. Olyan tagállami vezetőkről van szó, akik az orosz–ukrán háborúnak a kimenetelét illetően – hogy így fogalmazzak – békepártiak. A magyar miniszterelnök azt gondolom, hogy vezeti ezt a politikai csoportot, ezt a tagállami csoportot. De itt nem csak néhány tagállam volt ott, hanem Görögországtól Szlovéniáig, vagyis hét-nyolc tagállam, tehát az Európai Unió legalább egyharmada.”

Ez a csoport Kovács értékelése szerint „azt gondolja, hogy az a kurzus, vagy az az irány, amelyet az európai uniós vezetők most követnek az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban, az téves. Téves a szankciós politika, mert bármennyire is hozsannázza az európai média az eredményeit, az alapvető célt, hogy Oroszországot ettől az agressziótól eltántorítsa, azt nem érte el, és úgy tűnik, hogy nem is fogja elérni. Az uniós vezetők azonban belelavírozták magukat egy zsákutcába, ebből ők már arcvesztéssel nem fordulhatnak vissza. Ezért mindent vagy semmit alapon, Ursula von der Leyen és a parlament, valamint a tanács egyes vezetői, mindenféleképpen szeretnék tovább folytatni ezt a kudarcos politikát. Arról is szóltak a tegnapi nap hírei, hogy már a tizedik szankciós csomag előkészítéséről van szó” – értékelte a csütörtöki napot Kovács Attila.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint nem igazán normális, ha a nyugati világban elő akarják írni valakinek, hogy kötelezően tapsoljon, és hány percig, milyen lelkesültséggel tegye ezt: 

amikor Zelenszkij elnök beszédet mondott a terepszínű ruhájában a parlament két házának közös ülése előtt, akkor percekig tartó ováció fogadta. Erről Észak-Korea jutott nekem eszembe, meg egyébként arról is Észak-Korea jutott eszembe, ahogy az európai politikusok Orbán Viktornak támadtak, hogy nem tapsolt kellő lelkesedéssel, amikor pedig tapsolni kellett volna. 

Azt hiszem, hogy azért elvicceljük egy kicsit ezt a kérdést, de van egy komoly vetülete is. Észre kéne venni, hogy ez már nem normális. Amikor meg akarják mondani valakinek, hogy mikor kell tapsolnia, és milyen lelkesedéssel kell tapsolnia, és hány percen keresztül. Tehát itt azért van egy határ, amit nem szabad átlépni. És amikor Guy Verhofstadt vagy hazánk nagy barátja, Danny Freud ilyen kirohanásokat intéz Magyarország, Magyarország miniszterelnöke ellen, akkor az ő híveinek is egy pillanatra meg kéne állniuk elgondolkozni, hogy most miről is van szó?” – tette fel a kérdést Koskovics.

A műsor felében még szó esett a Brüsszelt megrázó hatalmas korrupciós botrány aktualitásairól és arról, mi is a helyzet jelenleg Kelet-Ukrajnában.

A műsor ITT hallgatható és nézhető vissza.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.