Feltételes szabadlábra helyezték Eva Kaili élettársát

Elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével szabadlábra helyezték Francesco Giorgit, Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnökének élettársát, a korrupciós botrány egyik kulcsfiguráját. Giorgit egyebek mellett pénzmosással vádolják. A szocialista Kaili azonban továbbra is börtönben marad, éppen a múlt pénteken hosszabbították meg a börtönbüntetését két hónappal.

Magyar Nemzet
2023. 02. 24. 8:02
null
GREECE-EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg a hatóságokkal mutatott együttműködő magatartása miatt helyezhették feltételes szabadlábra Francesco Giorgit, az Európai Parlament (EP) körüli korrupciós botrány kulcsszereplőjét, a testület volt alelnöke, Eva Kaili élettársát. A 35 éves Giorgi ugyanis bocsánatot kért a botrányért, és mindent magára vállalva azt mondta, párja nem volt érintett az ügyben. Kailit és élettársát, valamint a decemberben szintén őrizetbe vett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet később szabadlábra helyezett igazgatóját pénzmosással gyanúsítják, szervezett bűnözéssel összefüggésben.

Nyilvánvaló, hogy Belgium igazságszolgáltatási rendszere jutalmazza azokat, akik bevallják bűneiket, és nekimegy azoknak, akik ártatlanságukért harcolnak – megvetve az ártatlanság vélelmét, mely az európai jogi kultúra egyik pillére

reagált a hírekre Kaili ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz.

A szocialista politikus börtönbüntetését éppen egy héttel ezelőtt hosszabbították meg további két hónappal, ügyvédi stábja azonban fellebbezést nyújtott be, azzal érvelve, hogy Kailinek a gyermeke mellett lenne a helye, akit a nagyapjánál helyeztek el.

A napokban tartóztatták le Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselőt is, s házi őrizetbe helyezték a szintén baloldali Andrea Cozzolino olasz EP-képviselőt Olaszországban. 

Borítókép: Eva Kaili, az Európai Parlament volt szocialista alelnöke és párja, Francesco Giorgi, az EP körüli korrupciós botrány két kulcsszereplője (Fotó: AFP/Eurokinissi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.