Könnyekig hatódott Giorgia Meloni Ukrajnában

Az olasz miniszterelnök felkereste a tömegmészárlások helyszíneit is.

2023. 02. 21. 20:41
ZELENSZKIJ, Volodimir; MELONI, Giorgia
Kijev, 2023. február 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös sajtóértekezletük helyszínére tart Kijevben 2023. február 21-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a háború első évfordulójához közeledve hivatalos látogatást tett Ukrajnában. Meloni azért kereste fel személyesen a konfliktus sújtotta övezetet, hogy biztosítsa a megtámadott ország lakosságát és kormányát arról, hogy Olaszország a végsőkig kitart Ukrajna mellett. 

Útjáról annyit lehet tudni, hogy hétfőn érkezett Lengyelországba, majd az esti órákban vonatra szállt, hogy így közelítse meg – rendkívüli biztonsági intézkedések mellett – Kijevet, ahová a kedd reggeli órákban érkezett. 

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozót megelőzően felkereste a Szent András ortodox székesegyházat, majd az orosz kegyetlenség szimbólumává vált Bucsát és Irpinyt. Bucsában virágcsokrot helyezett el az ártatlan ukrán civilek földi maradványait őrző tömegsír előtt. 

Sajtóbeszámolók szerint az olasz kormányfő meghatottan állt a kegyetlen mészárlások helyszínén. 

Elmondta, Olaszország a háború kirobbanása óta az ukránok oldalán áll, és a konfliktus lezárulásáig számíthatnak az olaszok támogatására. A város vezetői egy felhasznált lövedékekből készített érmét ajándékoztak az olasz kormányfőnek tiszteletük és hálájuk jeléül. 

A kijevi pályaudvarra érve a reggeli órákban úgy fogalmazott, helyesnek és szükségesnek látta, hogy személyesen mérje fel, mire van  a legnagyobb szükségük az ukránoknak, hogyan segíthetik az olaszok a legjobban a konfliktus sújtotta övezet népességét. Az ugyanis egészen más, ha az ember saját szemével győződik meg a nehézségekről. Hangsúlyozta, utazása hozzájárul, hogy jobban megértse, miként támogathatja a legjobban a szabadságáért küzdő népet. 

Bucsát követően az olasz miniszterelnök Irpinybe látogatott, ahol ígéretett tett a helyieknek arra, hogy beszámol az olaszoknak a megtapasztalt szörnyűségekről. 

– Kicsit abban reménykedtem, hogy mást fog mondani [Putyin], hogy valami előrelépés történik. De propaganda volt – idézte az MTI reakcióját az orosz elnök beszédére. 

Giorga Meloni a délutáni órákban találkozott személyesen Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A távirati iroda szerint egyben hangsúlyozta, hogy Ukrajna megadása nem hozhat valódi békét. Mint mondta, Kijev veresége más európai országok elleni támadások veszélyével járhat, és további támogatást ígért Ukrajnának. Hozzátette: Olaszország azt tervezi, hogy áprilisban nemzetközi konferenciát rendez Ukrajna újjáépítésére.

ZELENSZKIJ, Volodimir; MELONI, Giorgia
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös sajtóértekezletük kezdetén Kijevben 2023. február 21-én.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Giorgia Meloni február 9-én találkozott először az ukrán elnökkel a rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozón, ahol rövid, pár perces megbeszélés alkalmával biztosította, hogy a franciákkal közösen gyártott Stamp-T elnevezésű légvédelmi rakétarendszerrel segíti majd a megtámadott országot a védekezésben. 

Olasz sajtóelemzések szerint az olasz kormányfő elődje, Mario Draghi által elkezdett politikai irányvonalat követi, hiszen tavaly júniusban ő Emanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár társaságában látogatott el Kijevbe. Meloni még az ellenzék soraiból is több alkalommal hangsúlyozta, hogy az ukránoknak jogukban áll védekezniük és kivívniuk szabadságukat a megtámadó országgal szemben. Beiktatását követően pedig legsürgetőbb hivatalos látogatásai közé illesztette a kijevi utazást.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös sajtóértekezletük helyszínére tart Kijevben 2023. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.