Lavrov: Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában van

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Moszkva a konfliktus lezárására törekszik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 02. 10:59
LAVROV, Szergej
Taskent, 2022. július 29. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrõl a Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítõ Sanghaji Együttmûködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának kétnapos ülésén az üzbég fõvárosban, Taskentben 2022. július 29-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az orosz állami médiának adott nyilatkozatában. Azt mondta, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről viszont senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, helyette inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek.

Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található

 – jelentette ki.

Lavrov elmondta azt is, úgy látja, a Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon talpra állni. 

Mi ez, ha nem az »oroszkérdés« megoldására tett kísérlet?

 – jelentette ki a külügyminiszter.

A történések fő okát az amerikai kizárólagosságtudatban nevezte meg, amelynek jegyében az Egyesült Államok mindenki mást, beleértve az Európai Uniót is, maga alá utasít.

A miniszter szerint az amerikaiak közvetlen részesei voltak az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna után Moldova lehet a következő „ellen-Oroszország-projekt”, amelynek román állampolgárságú elnöke Romániával való egyesülést és NATO-csatlakozást akar, és a Nyugat Georgiát is Moszkva ellenségévé akarja tenni.

 

Borítókép: az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről a Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának kétnapos ülésén az üzbég fővárosban, Taskentben 2022. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.