időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Lavrov: Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában van

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.02. 10:59 2023.02.02. 11:11
Lavrov: Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában van

Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az orosz állami médiának adott nyilatkozatában. Azt mondta, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről viszont senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, helyette inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek.

Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található

 – jelentette ki.

Lavrov elmondta azt is, úgy látja, a Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon talpra állni. 

Mi ez, ha nem az »oroszkérdés« megoldására tett kísérlet?

 – jelentette ki a külügyminiszter.

A történések fő okát az amerikai kizárólagosságtudatban nevezte meg, amelynek jegyében az Egyesült Államok mindenki mást, beleértve az Európai Uniót is, maga alá utasít.

A miniszter szerint az amerikaiak közvetlen részesei voltak az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna után Moldova lehet a következő „ellen-Oroszország-projekt”, amelynek román állampolgárságú elnöke Romániával való egyesülést és NATO-csatlakozást akar, és a Nyugat Georgiát is Moszkva ellenségévé akarja tenni.

 

Borítókép: az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről a Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának kétnapos ülésén az üzbég fővárosban, Taskentben 2022. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Háború Ukrajnában

Megszólalt Putyin Kína és Oroszország valós kapcsolatáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.