Már Marine Le Pen a legesélyesebb a következő francia választásokon

Egy tekintélyes brit lap arról számolt be, hogy jelenleg Marine Le Pen az a francia politikus, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy megnyerje a 2027-es választásokat. Mindeközben Emmanuel Macron népszerűsége egyre csökken, három éve nem volt olyan mélyponton, mint most.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 20. 18:54
LE PEN, Marine
Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetõje leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a franciaországi Henin Beaumontban MTI/EPA/Thibault Vandermersch Fotó: MTI/EPA/Thibault Vandermersch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő francia politikai fordulatról számolt be a The Times című brit lap, a cikk ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyik legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen az, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy győzedelmeskedjen a következő, 2027-ben tartandó választásokon.

A jobboldali politikus pozíciója annak köszönhetően erősödött meg, hogy az utóbbi két hétben határozottan kiállt a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen.

Élesen bírálta Emmanuel Macron államfőt, aki tovább akarja dolgoztatni a franciákat, két évvel meghosszabbítva a korhatárt.

A brit napilap kiemeli, hogy az utóbbi időben Le Pen népszerűsége felfelé kúszik, tulajdonképpen a tavaly áprilisi választások óta folyamatosan nő, ami annak köszönhető, hogy a jobboldali politikus egyre népszerűbb a munkásosztály és az alsó középosztály körében. A The Times emellett rávilágít a jelenlegi európai kontextusra is, különös tekintettel az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni megválasztását illetően.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a Harris Interactive közvélemény-kutató január végén közzétett felmérése szerint a válaszadók 35 százaléka bízik a jobboldali politikusban, ez az arány 2022 januárjában 29 százalék volt.

Ezzel szemben Emmanuel Macron népszerűsége zuhanórepülésben van, a francia elnök három éve nem volt olyan népszerűtlen, mint most – derül ki abból a felmérésből, amit az Ifop készített a Le Journal du Dimanche (JDD) nevű lap számára.

A francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tüntetnek a párizsi Bastille téren 2023. február 16-án
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Ez alapján a franciák egyre kevésbé vannak megelégedve a francia államfő tevékenységével, csupán 32 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy elégedett-e a vezetéssel. A francia elnök népszerűsége egy hónap alatt két százalékot esett, így most arra a mélypontra került, ahol három évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kitörésekor volt.

A mostani válaszokat az egy hónappal ezelőtt készült felmérés eredményével összehasonlítva kiderül, hogy Emmanuel Macron népszerűsége elsősorban a Republikánus párt szimpatizánsai körében csökkent, ugyanis 12 százalékkal kevesebben szavaztak most neki bizalmat, mint előzőleg. De még a kormánypárt támogatói között is négy százalékot esett Macron népszerűsége.

A felmérésből kiderül, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök sem áll jobban, a kormányfő népszerűsége három százalékkal csökkent, jelenleg 29 százalékon áll, ami hivatalba lépése óta a legalacsonyabb szint. A francia államfő és a miniszterelnök népszerűségének drasztikus csökkenése túlnyomórészt a rendkívül nagy ellenállást kiváltó nyugdíjreformnak tudható be.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a franciaországi Henin Beaumontban (Fotó: MTI/EPA/Thibault Vandermersch)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.