Novák Katalin: A béke megteremtésére kell összpontosítani

Az államfő a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő bukaresti kilencek csúcstalálkozóján vett részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 22. 17:49
NOVÁK Katalin; BIDEN, Joe; STOLTENBERG, Jens; MORAWIECKI, Mateusz
Novák Katalin Varsóban Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békét kell prioritásaink között az első helyre tenni – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szerdán a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a bukaresti kilencek csúcstalálkozóján Varsóban. Kiemelte: 

régiónk közelmúltbeli történelme arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelmünket a béke megteremtésére és megőrzésére kell összpontosítani.

Hozzátette: a béke megteremtése után pedig hozzá kell járulni egy demokratikus és virágzó Ukrajna újjáépítéséhez.

A plenáris ülésen Novák Katalin mellett Andrzej Duda lengyel, Klaus Johannis román, Zuzana Caputová szlovák, Joe Biden amerikai, Rumen Radev bolgár, Egils Levits lett, Gitanas Nauseda litván és Alar Karis észt elnök, valamint Petr Fiala cseh miniszterelnök szólalt fel.

A magyar köztársasági elnök a bukaresti kilencek ülése előtt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel is találkozott, amelynek során megerősítették a lengyel–magyar barátság fontosságát.

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, bukaresti kilencek csoport (B9) csúcstalálkozója előtt a varsói Lazienki Palotában 2023. február 22-én. A csúcson Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is részt vesz (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.