Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Mi továbbra is békét akarunk + videó

A NATO-tagországok védelmi miniszterei kétnapos brüsszeli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy folytatják az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A főtitkár Svédország és Finnország csatlakozási kérelmének ratifikálását sürgette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 15. 15:12
null
Brüsszel, 2023. február 15. Résztvevõk a NATO védelmi miniszterei kétnapos tanácskozásának második napi ülésén a szervezet brüsszeli székházában 2023. február 15-én. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány a háború idején és a migrációs nyomás jelentette veszélyek korában is a magyar emberek biztonsági érdekeit képviseli a NATO-ban – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása után szerdán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon áttekintették a NATO keleti szárnya megerősítésének állását. Magyarország ebben is kiválóan teljesít, hiszen a keleti szárnyon létrehozott négy új harccsoport közül a magyarországi érte el elsőként a teljes műveleti képességet – emlékeztetett a miniszter. Rámutatott: Magyarország álláspontja szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a déli irányból fenyegető illegális migrációs veszélyt.

A Nyugat-Balkán biztonsága elsődleges fontoságú Magyarország számára. A Magyar Honvédség évek óra sikeresen és elismerten vesz részt a régióban szolgálatot teljesító nemzetközi missziókban, mind Koszovóban, mind Bosznia-Hercegovinában

– emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Arról a 2014-es kötelezettségvállalásról, amely szerint a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a GDP-jük két százalékához, a honvédelmi miniszter azt mondta: Magyarország a jól teljesítő szövetségesek közé tartozik, hiszen már egy évvel a kitűzött határidő előtt, idén elérheti a GDP-arányos kétszázalékos szintet. Arról is beszámolt, hogy több szövetséges tagállam ezt a szintet magasabbra emelné. Erről a júliusban tervezett, vilniusi NATO-csúcstalálkozón születhet döntés.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban folytatott megbeszéléssel összefüggésben megerősítette: Magyarország álláspontja nem változott.

Mi továbbra is békét akarunk. A háború minden jel szerint elhúzódni látszik, és mivel itt emberéletekről van szó, nem tudjuk elégszer elmondani: emberéleteket csak a békével lehet menteni. Ezért továbbra is ellenzünk minden olyan lépést, ami a háború további eszkalációjához vezet

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A NATO Vilniusban tervezett idei csúcstalálkozójáról azt mondta, hogy a csúcs előkészítésében fontos szerepet kap a védelmi ipari beruházások megerősítése.

Magyarország lépéselőnyben van, köszönhetően azoknak a beruházásoknak, melyek nemcsak a magyar védelmi erőket, de a magyar gazdaságot, egyúttal a nemzetközi pozíciónkat is erősítik

– tette hozzá a honvédelmi miniszter.

 

Tovább támogatja a NATO Ukrajnát

Mivel továbbra sincs jele annak, hogy Oroszország a békére törekedne, folytatni kell az Ukrajna számára nyújtott támogatásokat – mondta a NATO főtitkára a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása után. Jens Stoltenberg üdvözölte több szövetséges állam nehézfegyverekre és katonai kiképzésre vonatkozó felajánlásait, és arra ösztönözte a tagországokat, hogy folytassák Kijev megsegítését.

Közölte, hogy a tagországok szakminiszterei a kétnapos tanácskozáson újabb lépést tettek az elrettentés és a védelem fokozására. Megegyeztek, hogy közös koordinációval javítani fogják a létfontosságú infrastruktúrák, köztük a tenger alatti infrastruktúrák védelmének fejlesztését. A főtitkár továbbá sürgette Törökországot, hogy ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Emlékeztetett: mind a harminc NATO-tagország elfogadta a két ország beadványát.

Borítókép: A NATO védelmi minisztereinek tanácskozása Brüsszelben (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.