A rendőrség és a katolikus iskola is meghurcolta a genderlobbi 16 éves áldozatát

Felfüggesztették egy kanadai katolikus gimnázium diákját, mivel tüntetést szervezett a transzneműek mosdóhasználata miatt. A transzközösség zaklatással és gyűlöletbeszéddel vádolja, szerinte viszont megsértették a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát – írja a Mandiner.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 03. 12. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 6-án az ontarioi St. Joseph katolikus középiskola udvarán a kanadai rendőrség letartóztatott egy tizenhat éves diákot. Josh Alexandert ugyanis a Renfrew megyei katolikus tankerület felfüggesztette a tanév hátralévő részére, és ő megszegte ezt a határozatot. Azért indultak ellene fegyelmi eljárások, mert osztotta azt a katolikus hittételt, hogy Isten két nemet teremtett, a férfit és a nőt, és 

iskolai tüntetéseket szervezett, hogy a transznemű nők ne használhassák az intézmény női mosdóját.

Az LMBTQI+ közösség és az intézmény vezetősége szerint ez a magatartás „káros a transzdiákok mentális és fizikai jólétére”. Az iskola zaklatásnak (bullying) minősítette az esetet.

 

Zaklatás vagy vallásgyakorlás?

Alexander úgy nyilatkozott a National Postnak:

Azért függesztettek fel, mert azt mondtam egy tanórai beszélgetésen, hogy csak két nem van, hogy nem változtathatod meg a születési nemedet, és hogy a gender nem győzheti le a biológiát. Az órán mindenki elmondhatta a véleményét, köztük a tanár is.

Az ügy bonyolult jogi problémához vezetett: az iskola és a transzdiákok szülei zaklatással vádolják Alexandert, védői viszont a szabad vallásgyakorlás megsértésével vádolták meg az oktatási intézményt. A középiskola egyik feltétele ugyanis az volt, hogy a felfüggesztett tanuló csak akkor térhet vissza a tanórákra, ha két délutáni foglalkozáson nem vesz részt, amelyekre két olyan transznemű diák is jár, akiket „zavar” Josh vallásos értékrendje.

Az eset a Mandinder cikke szerint rávilágít napjaink egyre égetőbbé váló kérdésére:

hogyan élhetünk békében egymással úgy, hogy egymás különböző értékeit kölcsönösen tiszteletben tartjuk?

A rendőrség végül szabadon engedte Josht, de birtokháborítással vádolják, mivel megszegte a tankerület átmeneti kizáró döntését, és belépett az intézmény területére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.