időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Többen meghaltak egy orosz dróntámadásban Kijev közelében

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.03.22. 10:48 2023.03.22. 11:36
Többen meghaltak egy orosz dróntámadásban Kijev közelében

Hárman meghaltak és heten megsérültek Kijev megyében orosz dróncsapásokban éjszaka – közölték ukrán tisztségviselők szerda reggel.

A kijevi katonai igazgatás Telegram-csatornáján azt írta, hogy károk keletkeztek egy civil létesítményben, és a helyszínen mentőcsapatok dolgoznak.

Eközben a mentőcsapatok arról számoltak be, hogy

egy szakközépiskolát és kollégiumot ért találat, amelyben hárman meghaltak és ketten megsérültek. 

Egy embert sikerült megmenteni, és vélhetően négyen rekedtek az épület romjai alatt.

A támadás a Kijevtől mintegy nyolcvan kilométerre délre, a Dnyeper partján fekvő Rzsiscsivben történt. Az iskola épületében a közzétett fotók alapján jelentős károk keletkeztek. A helyszínen tűz ütött ki, amely 300 négyzetméteren pusztított. A lángokat reggelre sikerült megfékezni.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy huszonegy iráni gyártmányú Sahíd harci drónt észleltek Ukrajna fölött éjszaka, amelyekből tizenhatot lelőttek.

A történelem első teljes körű drónháborúja

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, az orosz–ukrán háborúban nemcsak harckocsikkal, rakétákkal és katonákkal harcolnak, hanem olyan egyszerű, polgári használatra szánt drónokkal is, amelyek egy-egy gyújtóbombával ellátva máris halálos eszközökké válnak.

Elemzők szerint az, hogy Ukrajna drónokat használ az orosz előrenyomulás visszaverésére, jelentős hatással van a háború menetére. Naponta több száz felderítő és támadó drón repül Ukrajna és Oroszország felett, amelyeket mindkét fél használ.

Szakértők a háború második évébe lépő orosz–ukrán konfliktust éppen ezért a történelem első teljes körű drónháborújának is nevezik.

Borítókép: az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen áldozatokat keresnek romok között tűzoltók 2023. március 22-én, miután az éjjel orosz dróntámadás érte a Kijevi területen fekvő Rzsiscsivet (Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)

 

Háború Ukrajnában

Major bomb attack on nuclear power plant could cause disaster

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.