Jens Stoltenberg: Ukrajna jogos helye a NATO-ban van

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nincs akadálya Ukrajna meghívásának a szövetségbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 20. 18:24
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. április 20. Jens Stoltenberg, a NATO fõtitkára (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezletén 2023. április 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna jogos helye a NATO-ban van – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Kijevben tett látogatásán. A főtitkár először tett – előre nem bejelentett – látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban. 

Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában.

Szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy Ukrajna jogos helye az euroatlanti családban, a NATO-ban van. A mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon

– mondta Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Stoltenberg az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatását is megígérte, és elmondta, hogy eddig a NATO-szövetségesek már több tízezer ukrán katonát képeztek ki és 65 milliárd eurós (24 500 milliárd forint) katonai segítséget nyújtottak az országnak.

„Nem tudjuk mikor ér véget a háború, de a mérgező orosz agressziót meg kell állítani” – mondta Stoltenberg.

A NATO főtitkára április elején úgy nyilatkozott, hogy a NATO Ukrajna mellett fog állni, ameddig szükséges, és meghívta Zelenszkijt a katonai szövetség július 11–12-én a litván fővárosban rendezendő csúcsértekezletére. Zelenszkij kifejezte háláját a meghívásért, véleménye szerint a csúcstalálkozó történelmi jelentőségű lehet.

Ukrajna a NATO-szövetségben látja a jövőjét, és tavaly szeptemberben bejelentette, hogy gyorsított tagságra pályázik, miután Oroszország annektálta az általa részben elfoglalt négy ukrajnai régiót. Zelenszkij a NATO-főtitkár előtt kijelentette: itt az ideje annak, hogy a katonai szövetség felajánlja Ukrajnának a tagságot, hozzátéve hogy még több fegyverre van szüksége Kijevnek.

Nincs akadálya annak a politikai döntésnek, hogy Ukrajnát meghívják az euroatlanti katonai szövetségbe. Most, hogy az ukrán nép és a NATO-tagországok többsége is támogatja az ország csatlakozását, itt az ideje meghozni a megfelelő döntést

– mondta Zelenszkij.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg (b) és Volodimir Zelenszkij kijevi sajtóértekezletén 2023. április 20-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.