Ukrán ellentámadás: nagy a tét, Oroszország továbbra is erőforrásfölényben lehet

Küszöbön áll a régóta emlegetett tavaszi ukrán ellentámadás elindítása, ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette. Azonban a frontvonalak helyzete alapján kényes feladatra vállalkozik az ukrán hadvezetés, ami miatt sok olyan feladatot kell magára vállalnia, amelyeket eddig nem volt szükséges.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 04. 30. 10:00
null
Bahmut, 2023. április 26. Bombatölcsérek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégben egy sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben mit tehet az ukrán vezetés, a The Sun brit bulvárlap tudósítása szerint somolyogva annyit válaszolt:

Lesz ellentámadás.

Sajtóhírek szerint Ukrajna tavaszi ellentámadásra való felkészülése már majdnem befejeződött. Amikor ez elindul – valószínűleg délen – az a konfliktus sorsdöntő pillanatát fogja jelenteni. Az oroszoknak azonban csaknem hat hónapjuk volt arra, hogy előkészítsék a terepet, és kiépítsék a védelem bonyolult rendszerét. Az áttörés hatalmas kihívást jelent majd, írja a CNN amerikai hírcsatorna elemzése.

 

Jelentős orosz védelmi vonalak épültek ki az elmúlt hónapokban

A CNN és hírügynökségek által áttekintett műholdfelvételek azt mutatják, hogy milyen kiterjedt orosz védelmi rendszereket építettek ki Dél-Ukrajna egyes részein: árkok, akadályok, aknamezők és árkok rétegeit. 

Az orosz védelmi vonal több száz mérföldön át húzódik a kanyargós déli fronton, ott, ahol az ukrán erők várhatóan az elkövetkező hetekben összpontosítják ellentámadásukat.

Az ukránok számára az lesz a kihívás, hogy az ilyen akadályokat megfelelő iramban megkerüljék vagy leküzdjék, olyan lendületet adva, amely az orosz parancsnokság és irányítás összeomlását okozza.

A Krím oroszok által kinevezett vezetője, Szergej Akszjonov a hónap elején azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők modern, mélyen elszigetelt védelmet építettek ki.

 

Az embererő is döntő tényező lesz

Az ilyen védelem azonban csak annyira jó, mint az egyes szektorokhoz rendelt erők. Éppen ezért az oroszok jelentős átcsoportosításokat hajtanak végre Dél-Ukrajnába.

Ugyanakkor még így is rendkívül nehéz megmondani, hogy egy ilyen hosszú frontvonal egyes szakaszaira hány orosz katonát – és milyen minőségben – osztottak be. Az ukránok számára kritikus fontosságú lesz, hogy az offenzíva előtt megszakítsák az utánpótlási vonalakat, megsemmisítsék a lőszerraktárakat és eltalálják az üzemanyag-infrastruktúrát – sok más feladat mellett.

 

Újfajta gondolkodás, gyors cselekvés lehet a recept az ukrán erőknek

Egy, a CNN-nek nyilatkozó  londoni katonai szakértő szerint az ukrán célnak annak kell lennie, hogy megbénítsa az orosz katonai vezetést és pánikot okozzon az orosz sorállományban. 

Az olyan megfoghatatlan tényezők, mint a taktikai meglepetés, a harctéri vezetés és a harci morál valószínűleg döntőek lesznek a támadás első huszonnégy órájában

– tette hozzá.

Egy ideális forgatókönyv szerint az ukrán páncélos oszlopok egy gyenge ponton átütik a rétegzett orosz védelmet, gyorsan előrenyomulnak az orosz hátországba, és fenyegetik a parancsnoki és irányítási csomópontokat, mint például a katonai parancsnokságok és az ellátási központok.

Ennek érdekében az ukrán egységeknek el kell sajátítaniuk a kombinált fegyveres manővereket ezzel az új felszereléssel, integrálva az aknamentesítést, a tankakadályok eltávolítását és a hídépítést a rohamzászlóaljakkal. Ez összetett koordináció.

Az ukránok nagyobb leleményessége és motiváltsága ellenére, és annak ellenére, hogy az oroszok az invázió kezdete óta elképesztő veszteségeket szenvedtek, Moszkva sokkal nagyobb erőforrással rendelkezik ebben a konfliktusban.

Azonban, még ha sikerül is áttörniük az orosz vonalakat, és el is érik Melitopolt és Berdjanszkot, a nyugati tisztviselők körében kevéssé számítanak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megváltoztatja ukrajnai céljait.

 

Borítókép: Bombatölcsérek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.