Charles Michel: Csak Ukrajna dönthet a béketárgyalásokról

Az Európai Tanács elnöke szerint a szankciók szükségesek és igazoltak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 15. 13:23
Brüsszel, 2023. május 15. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját, azonban úgy gondolja, hogy kizárólag Ukrajna dönthet arról, hogy mikor kezd béketárgyalásokat

− jelentette ki az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a világ hét legfejlettebb országának (G7) hét végére tervezett hirosimai csúcstalálkozóját megelőzően hétfőn. 

Charles Michel, aki Ursula von der Leyenel, az Európai Bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta: az Európai Unió szankciói szükségesek és igazoltak. Az ezt cáfoló orosz propaganda hazugságra és összeesküvés-elméletekre épül, a tények és az adatok ezeknek ellentmondanak. „Összefogásra van szükség a háborús bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatására, minden ez irányú erőfeszítést, valamint a keletkezett károkat összesítő regiszter elkészítését az Európai Unió minden erejével támogatja” − fogalmazott.

Kijevnek a lehető leggyorsabban még több katonai támogatásra van szüksége az orosz agresszor visszaszorítására – tette hozzá az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.