időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Finnország további fegyvereket küld Ukrajna részére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.25. 17:44
Finnország további fegyvereket küld Ukrajna részére

Finnország további fegyvereket és katonai felszerelést, a többi között légvédelmi rakétákat és lőszert küld Ukrajna részére mintegy 109 millió euró (40 milliárd forint) értékben – jelentette be a finn kormány csütörtökön. „Gyakorlati és logisztikai okok miatt, valamint a katonai felszerelés biztonságos leszállítása érdekében további részleteket nem árulhatunk el a szállítmány pontos tartalmával, valamint a szállítás módjával és időzítésével kapcsolatban” – fogalmazott a helsinki kormány közleménye.

Finnország a NATO legújabb tagállamként idén már több jelentős védelmi fejlesztést jelentett be.

Legutóbb március 13-án Sanna Marin akkori finn miniszterelnök arról beszélt, hogy Helsinki nyitott arra a lehetőségre, hogy az ország felajánlja Ukrajnának F-18-as vadászrepülőgépeit, amelyeket hamarosan a modernebb F-35-ös típusra cserélnek le. A skandináv ország több F/A-18 Hornet típusú harci repülővel rendelkezik, és 2021 decemberében jelentették be, hogy megrendeltek 64 darab F-35A típusú gépet a Lockheed Martin amerikai gyártótól. Áprilisban pedig Helsinki azt közölte, hogy a NATO újdonsült tagjaként új légvédelmi rendszert vásárol Izraeltől. A finn védelmi minisztérium akkor azt közölte: jóváhagyta az izraeli David's Sling (Dávid parittyája) nevű légvédelmi rendszer beszerzését. A fegyverügylet adózás előtti értéken 316 millió euróba (120 milliárd forint) kerül a finn a költségvetésnek.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd, Mette Frederiksen dán kormányfõ, Volodimir Zelenszkij ukrán, Sauli Niinistö finn elnök, valamint Katrín Jakobsdóttir izlandi és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a megbeszélésüket követõen Helsinkiben 2023. május 3-án (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Háború Ukrajnában

Major bomb attack on nuclear power plant could cause disaster

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.