Fokozott a készültség Londonban, miután végezni akartak III. Károllyal

Hatalmas rendőri akcióval készülnek Londonban a koronázásra. A történelmi eseményen köztársaságpárti megmozdulások is várhatók, ám komoly fenyegetést elsősorban nem a tüntetések jelentenek. Különös aggodalomra ad okot, hogy tegnap este merényletet próbáltak elkövetni III. Károly ellen.

2023. 05. 03. 19:22
III. KÁROLY
London, 2023. május 03. A gyémántjubileumi állami hintó a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota elõtt a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg fogom ölni a királyt! – üvöltötte a beszámolók szerint az a férfi, akit kedden tartóztattak le, miután sörétespuska-töltényeket dobált a Buckingham-palota udvarára. Az 59 éves elkövetőnél egy kést és egy táskát is találtak, amelyben két útlevél és több bankkártya is volt. 

A biztonsági erők arról számoltak be, hogy lövés nem dördült el az incidens során, és senki sem sérült meg. Bár elszigetelt esetként értékelték a támadást, és úgy ítélték meg, a férfi mentális gondokkal küzd, komoly aggodalmat keltett, hogy mindez III. Károly király koronázása előtt pár nappal történt. A kedd esti merényletkísérlet után kordonokkal zárták el az uralkodói rezidenciát. A brit fegyveres erők ugyanakkor folytatták az éjjeli felvonulásukat, amellyel a szombati eseményre próbáltak. 

Ez a merényletkísérlet is azt mutatja, hogy a rendőrségnek és a védelmi erőknek minden pillanatban készenlétben kell lenniük

– közölte Joseph McDonald, a londoni rendőrség főfelügyelője. Hozzátette, minden lehetséges forgatókönyvet átvizsgáltak, ám számos helyről érkezhet fenyegetés; többek között terroristák vagy anarchisták zavarhatják meg a május 6-i koronázást. 

A főfelügyelő bevallása szerint hatalmas vállalkozás ennyi külföldi ország vezetőjének, különböző uralkodói családok tagjainak és más magas rangú személyeknek a biztonságát garantálni, akik a világ minden tájáról gyűlnek össze a történelmi eseményre. – Megnyugtató, hogy a Buckingham-palotát ért fenyegetést gyorsan és biztonságosan elhárítottuk, ám innentől kezdve fokozott készültségben leszünk – tette hozzá.

A koronázáskor hatalmas rendőri akcióra készülnek, rendkívüli biztonsági intézkedésekkel. 

A fővárosi rendőrség közlése szerint szombaton több mint 11 500 rendőr lesz szolgálatban Londonban, ebből kilencezer a Buckingham-palota és a Westminster-apátság közötti felvonulási útvonalon.

– Kiváló biztonsági tervet dolgoztunk ki, amely lehetővé teszi a felvonulás megtartását – közölte Chris Ghika vezérőrnagy, a brit hadsereg egyik vezető tisztje. Ahogyan lapunk is megírta, III. Károlyt és Kamilla királynét katonák, tengerészek és pilóták kísérik majd a Buckingham-palota és a koronázási helyszín, a Westminster-apátság közötti meneten. Hasonló ünnepélyes bevetésre hetven éve nem volt példa az Egyesült Királyságban, a fegyveres haderő több mint hatezer tagja vesz majd részt a ceremóniában.

III. KÁROLY
Az arany állami hintó elindul a londoni Westminster-apátságtól a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. Fotó: Andreea Alexandru

Az események békés menetét egyébként az is fenyegeti, hogy monarchiaellenes megmozdulásokat szerveznek országszerte a koronázás idejére. A Republic nevű brit köztársaságpárti csoport reményei szerint akár 1700 támogató gyűlhet majd össze az 1649-ben lefejezett I. Károly szobra körül, „Nem az én királyom” feliratú sárga plakátokat tartva a kezükben.

Tom Tugendhat biztonságügyi miniszter szerdán bejelentette, a demonstrációkat engedélyezik szombaton. A Downing Street szerint ugyanis a tüntetéshez való jog alapvető. Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője ugyanakkor elmondta, a kormányfő reméli, hogy mindenki összefog és elismeri, hogy ez a nemzeti egység pillanata.


Borítókép: A gyémántjubileumi állami hintó a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.