„Scholz veszélyes, az EU öngyilkosságra készül”

Komoly össztüzet zúdított az Osztrák Szabadságpárt az Európai Unió vezetésére és Németországra. A jobboldali párt szerint a német kancellár a tagállami szuverenitás utolsó szálait is elvágná, az EU pedig öngyilkosságra készül.

2023. 05. 12. 8:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cél az Európai Egyesült Államok létrehozása lenne

A polgárok javát szolgáló közösség eszméje mára az önjelölt elitek projektjévé vált, akik felülről, az emberek érdekei ellen cselekszenek, legalábbis így gondolja Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Úgy véli, Brüsszel célja

egy centralista szuperállam, amelyben a tagállamok egyre inkább elveszítik jelentőségüket és önrendelkezésüket. Egyre több hatáskört akarnak elvenni a nemzetállamoktól és átruházni Brüsszelbe, hogy a polgárok feje fölött létrehozzák az Európai Egyesült Államokat.

Kickl leszögezte, hogy Ausztria tagja ugyan az Európai Uniónak, de szuverén állam is, és ezt a szuverenitást vissza kell szerezni.

Célkeresztben a tagállami vétó

Az elmúlt napokban elsősorban az okozott komoly botrányt, hogy kilenc európai uniós tagállam újbóli kísérletet tesz az egyhangú szavazásról a minősített többségi döntéshozatalra való áttérésre a közös kül- és védelmi politika területén. A blokk vezére a jelek szerint a német kancellár, Olaf Scholz. 

Az uniónak ki kell igazítania az eljárások menetét annak érdekében, hogy külpolitikai szereplőként meg tudjon erősödni − véli a Barátok csoportja névre keresztelt országcsoport, mely tagjai között tudja például Belgiumot, Finnországot, Franciaországot, Németországot, Luxemburgot, Hollandiát, Szlovéniát és Spanyolországot is, és amelyet azért hoztak létre néhány napja, mert úgy vélik, javítani kell az unió döntéshozatalának gyorsaságát és hatékonyságát, főként az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A minősített többségi szavazás bevezetésével külpolitikai kérdésekben elveszne a tagállami vétó. Ez azt jelentené, hogy a 27 tagállamból mindössze 15 egyetértésével − amennyiben ezek az államok kiteszik az unió népességének 65 százalékát − meg lehetne hozni az unió egészét érintő, különösen fontos külpolitikai és védelmi politikai döntéseket.

Petra Steger, az FPÖ politikusa szerint ez rendkívül veszélyes lenne. Ahogy fogalmazott:

Az egyhangúság elve az EU-ban az utolsó védőbástya, amely védi a nemzeti érdekeket és megóv a szuverenitás teljes elvesztésétől. Abszolút botrányos a tagállamoknak ezt a védőbástyáját kétségbe vonni, és ezzel elvenni a vétójogukat. Különösen az olyan kisebb országok kerülhetnek a döntések során vesztes helyzetbe, mint Ausztria.

Öngyilkosságra készül Brüsszel?

Az FPÖ az Európai Unió gazdaságpolitikája miatt is parázs kritikát fogalmazott meg. Brüsszel az ukrajnai háború kezdete óta először kínai vállalatok ellen is mérlegeli büntetőintézkedések kivetését, mert a gyanú szerint támogatják Oroszországot az ukrajnai háború folytatásában.
– Ha az EU most Kína ellen is kereskedelmi háborút indít, akkor komolyan kétségbe kell vonni Brüsszel józanságát - mondta ma Harald Vilimsky, az FPÖ gazdaságpolitikai szakértője és képviselője. Emlékeztetett, hogy

Kína Európa legfontosabb gazdasági partnere, egy konfliktus ezért felérne egy európai öngyilkossággal. 

Az EU 2022-ben 626 milliárd euró értékben importált árukat Kínából, amely ezzel messze a legfontosabb beszállító ország lett, megelőzve az Egyesült Államokat. Ugyanebben az időszakban mintegy 230 milliárd eurónyi export ment az EU-ból Kínába. – Az ilyen számok fényében bárki, aki valóban azt hiszi, hogy gazdasági konfliktusba keveredhet Kínával, óriási károkat okoz Európa gazdaságának – mondta Vilimsky.

Borítókép: Herbert Kickl, az FPÖ vezetője (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.