New York rogyadozik a migrációs válság súlya alatt

Nehéz idők járnak New Yorkra: a metropolisz olyan helyzetbe került a migránsok áradata miatt, hogy az állam kormányzója, Kathy Hochul is kénytelen volt lépni. A demokrata kormányzó arra kérte a képviselőház republikánus többségét, hogy különítsenek el egymilliárd dollárt New Yorknak a migrációs válság következményeinek enyhítésére.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 7:00
New York, (Kép: Pixabay)
New York, (Kép: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New Yorkra gyakorlatilag ki lehet tenni a „megtelt” táblát. A migránsok beáramlása azonban nem enyhül, így az állam kormányzója, Kathy Hochul sietett a polgármester, Eric Adams segítségére. A kormányzó többek között olyan településeket igyekszik felkutatni, amelyek vállalnák a menedékkérők átvételét a nagyváros túlzsúfolt befogadóközpontjaitól.

A Spectrum News tévécsatornának adott interjúban Hochul kétségbeejtőnek nevezte a migránsok helyzetét, és rámutatott, hogy bár egyes közösségek nyitottak az újonnan érkezőkre, gyakran nem rendelkeznek a befogadásukhoz szükséges erőforrásokkal. Másutt a hajléktalanság jelent problémát.

A kormányzó sürgette a politikai hovatartozástól független összefogást a probléma kezelése érdekében. New York állam egymilliárd dollárt tervez elkülöníteni a célra, és Hochul felszólította a képviselőház republikánus többségét, hogy ők is tegyék meg ugyanezt.

A kormányzó felszólítása épp arra a napra esett, amikor a szintén New York államban található Orleans megye kénytelen volt vészhelyzetet hirdetni a lakhatási válság miatt.

New York állam és a város baloldali vezetése régóta a nyitott határok legnagyobb szószólói közé tartozik az Egyesült Államokban, és ezen láthatóan a mostani krízis sem változtatott. New York városát egy bő négy évtizedes jogi megállapodás kötelezi, hogy bizonyos feltételek mellett ágyat biztosítson bárkinek, akinek szüksége van rá, azonban a polgármester a múlt héten már kénytelen volt lazítani egyes rendelkezéseken. Ideiglenesen felfüggesztették például azokat a szabályokat, amelyek a családok fürdőszobával és konyhával felszerelt, privát szobákban való elhelyezésére, illetve az éjjel érkezők azonnali elhelyezésre vonatkoznak. A város emellett felfüggeszti a harminc napnál hosszabb ideig a szükségszállásokon tartózkodó családok védelmét is, ami jelenleg megakadályozza, hogy bírósági határozat nélkül kilakoltassák őket.

Mivel a kijelölt befogadóállomások megteltek, New York városa kénytelen volt más helyszíneken, például iskolák tornatermeiben elhelyezni az érkezőket, ami sokkolta a helyieket. „Nagyon fájdalmas volt, a szülők felháborodtak. Úgy érezzük, nem kaptunk elég időt, a szülők nem kaptak elég információt. Péntek reggel derült ki, és szombaton már ott is voltak” − idézi a Fox News amerikai televíziós hálózat az egyik édesanyát. „A mi közösségünk nagyon kicsi. Összetartó család vagyunk, de nincs sok programlehetőség errefelé, és most egy olyan helyet vettek el, amit a gyermekeink használnának. Tisztelettel kérjük a polgármestert, hogy gondolja ezt át.”

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.