Napi ezer migráns érkezésétől retteg New York

New York polgármestere lazítja az illegális bevándorlók elhelyezésével kapcsolatos szabályokat, mivel a metropolisz gyakorlatilag megtelt. „Attól tartunk, a legrosszabb csak most jön” – mondta Adams polgármester szóvivője.

Magyar Nemzet
Forrás: New York Times2023. 05. 11. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York is készül az úgynevezett 42-es rendelkezés (Title 42) csütörtök éjféli megszűnésére, ami annyit jelent, hogy az illegális bevándorlókat már nem lehet majd járványügyi okokra hivatkozva visszafordítani, írja a New York Times. A déli határról érkező migránsok várhatóan növekvő számára reagálva New York város ideiglenesen felfüggeszti bizonyos menedékjoggal kapcsolatos szabályait, amelyek a családok fürdőszobával és konyhával felszerelt, privát szobákban való elhelyezésére, illetve az éjjel érkezők azonnali elhelyezésre vonatkoznak. A város emellett felfüggeszti a 30 napnál hosszabb ideig a szükségszállásokon tartózkodó családok védelmét is, ami jelenleg megakadályozza, hogy bírósági határozat nélkül kilakoltassák őket.

A döntést a baloldali polgármester, Eric Adams szóvivője, Fabien Levy is megerősítette, hozzátéve, hogy a város „elérte a határait”, és kénytelen volt tornatermekben elhelyezni az újonnan érkezőket.

A 42-es rendelkezés éjféli megszűnését követően New York illetékesei naponta körülbelül ezer ember érkezésére számítanak. Az elmúlt évben érkezett több mint 61 000 migráns befogadására New York City már nyolc humanitárius segélyközpontot hozott létre. New York az egyetlen olyan nagyváros az Egyesült Államokban, amely biztosítja a „menedékhez való jogot”. A várost egy bő négy évtizedes jogi megállapodás kötelezi, hogy bizonyos feltételek mellett ágyat biztosítson bárkinek, akinek szüksége van rá.

 

A védőintézkedések felfüggesztése természetesen nem maradt visszhang nélkül. A bírósági határozat értelmében a New York-i menedékrendszert felügyelő civil szervezetet képviselő ügyvéd, Joshua Goldfein aggodalmát fejezte ki a szabályok felfüggesztése miatt, mondván ez hátrányos lehet a gyermekek és családjaik számára. Keddi adatok szerint jelenleg 78 763 ember veszi igénybe a város központi menedékhely-rendszerét, közel felük migráns.

Eric Adams polgármester szerint a migránsok elhelyezése dollármilliárdokba kerül a városnak. A múlt hónapban a városvezető arra figyelmeztetett, hogy a New York-ot „tönkreteszi” a válság, és bírálta Biden elnököt a helyzet kezelése miatt.

A polgármester szóvivője szerint a város a lehető legtöbbet teszi a nehéz körülmények között,  

de szövetségi és állami partnereink nagyobb támogatása nélkül attól tartunk, a legrosszabb csak most jön.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.