Hamarosan lefegyverzik Szerbiát

Az ellenzék próbálja kihasználni a szerbiai káoszt.

TÓTH PÉTER (VAJDASÁG)
2023. 05. 13. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb elnök kedden este felszólította országa polgárait, hogy legyenek jelen a valaha volt legnagyobb szerbiai tömeggyűlésen. A szerb „békemenetet” május 26-án tartják meg, ezt követően az elnök bejelentése szerint fontos döntések meghozatala következik. Vucsics azt javasolta, hogy az eseményt a parlament épülete előtt vagy a belgrádi Köztársaság téren tartsák meg május 26-án.

A szerb elnök rámutatott arra a valós tényre, hogy a szomorúság, a gyász és a fájdalom nem múlt el Szerbiában el a tragikus események után. Véleménye szerint Szerbiának, egy ilyen súlyos csapás után, akciót kellett indítania, mely az ország lefegyverzését eredményezi. 

Akciót hirdettek, melynek során május 8-tól június 8-ig minden további következmény nélkül bárki leadhatja az általa eddig illegálisan tartott fegyvereket. Csak kedden közel 3000 fegyvert gyűjtöttek össze, a revolverek, pisztolyok mellett gyorskarabélyokat, kézigránátokat, illetve akna- és rakétavetőket is. 

Közismerten az USA-ban a legmagasabb a világon a lakosság körében tartott lőfegyverek száma, ahol 100 lakosra 120 fegyver jut a statisztikák szerint. Szerbiában a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál, de az országban eleve történelmi, kulturális hagyománya van a fegyvertartásnak, mondhatnánk, hogy a „folklór része”. Száz lakosra átlagosan 39 lőfegyver jut. Ez a szám Európában a legmagasabb, csak a szomszédos Montenegróban hasonló az arány. 

A múlt szerdai tragikus belgrádi iskolai lövöldözésben nyolc diák és egy biztonsági őr esett áldozatul, csütörtök éjszaka pedig újabb lövöldözés történt Mladenovac környékén, melyben nyolcan meghaltak, 13-an pedig megsebesültek. 

Becslések szerint több mint 2,7 millió fegyver van a szerb lakosságnál, melyeknek kevesebb mint a felét regisztrálták a hatóságoknál. Ehhez mérten a fegyveres erőszak szintje eddig viszonylag alacsony volt a nemzetközi felmérések szerint is. Gyermek születésekor, esküvők alkalmával gyakran lövöldöztek a levegőbe a szerbek, ami régóta szokás, és általában nem járt semmilyen következménnyel, néhány balesettől eltekintve senki sem sérült meg. Olyan pedig még sosem fordult elő, hogy egy 14 év alatti fiatal kövessen el egy ekkora mészárlást. Szerbiában a fegyvertartás személyre és fegyverre szabott. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek van fegyvertartási engedélye, az csak arra az egy fegyverre vonatkozik, amelyre az engedélyt kiadták. Általában az engedéllyel rendelkezők több fegyvert is birtokolnak. Mintegy 400 ezer személynek van legális fegyvertartási engedélye, de az államfő már jelezte, hogy a most tervezett szigorításokat követően 30-40 ezernél több fegyver nem maradhat magánkézben. Ahogyan fogalmazott, „teljesen lefegyverzik Szerbiát”.

Az ellenzék próbálja kihasználni a helyzetet

Rendőrségi becslések szerint mintegy ötvenezren vettek részt azon a belgrádi tüntetésen, melyet ellenzéki politikusok szerveztek. Az erőszak és a kormány ellen szerettek volna tiltakozni a megmozdulással. A békés felvonuláson nem szónokoltak, de felolvasták az ellenzéki követeléseket, melyek között szerepel a szerbiai médiatanács tagjainak leváltása és a valóságshow-jellegű műsorok megszüntetése, mert szerintük ez gerjeszti az erőszakot. Követelték Bratiszlav Gasics belügyminiszter és Branko Ruzsics oktatási miniszter távozását; utóbbi ezt követően le is mondott.

Borítókép: Helyiek gyászolják a szerdai iskolai lövöldözés áldozatait Belgrádban (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.