A dél-afrikai békemisszió újabb fejezete következhet

Az ukrán és az orosz elnök is nyitott az újabb tárgyalásokra a közvetíteni próbálókkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 19:36
PUTYIN, Vlagyimir; RAMAPHOSA, Cyril
Szentpétervár, 2023. június 18. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésükön Szentpéterváron 2023. június 18-án. MTI/EPA/Ria Novosztyi/Szputnyik/Host Fotóügynökség/Ramil Szitdikov Fotó: Ramil Szitdikov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Afrika kedden bejelentette, hogy folytatja az ukrajnai békekezdeményezéssel kapcsolatos diplomáciai erőfeszítéseit. Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter német hivatali partnerével, Annalena Baerbockkal a fővárosban, Pretoriában tartott megbeszélését követően közölte: Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is hozzájárult egy további találkozóhoz a konfliktusban közvetíteni próbáló afrikai vezetőkkel.

Pandor úgy fogalmazott, hogy Putyin és Zelenszkij is „nagyon nyitottnak mutatkozott egyes témák iránt”, amelyeket az afrikai küldöttség felvetett június közepén Kijevben, illetve Szentpéterváron tett látogatása alkalmával.

Nagyon is érdekeltek vagyunk abban, hogy a háború véget érjen Oroszország és Ukrajna között. Békét szeretnénk a nemzetközi közösségben

– hangsúlyozta a dél-afrikai diplomácia vezetője.

Hozzátette: szeretnék, ha a nemzetközi közösség ismét a fejlesztési kihívásokra fordítaná a figyelmét. Baerbock aláhúzta: hálás azért, hogy a Putyinnal folytatott megbeszéléseken az ENSZ alapokmányában rögzített békerend került előtérbe. Kiemelte azt is, hogy Dél-Afrika hangjának súlya van a világban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésükön Szentpéterváron 2023. június 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Szputnyik/Host Fotóügynökség/Ramil Szitdikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.