A görögöket levették, az OTP maradt az ukrán háborús listán

Az Európai Békekeretről szóló tárgyalásokkor kerülhet újból elő a legnagyobb magyar bank levétele a listáról.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 9:38
Budapest,,Hungary,-,June,22,,2014:,People,Walk,By,Otp
200604065 Fotó: Tupungato
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmenetileg levett a háború szponzorainak listájáról az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség öt görög hajózási vállalatot – ezek a lista végén most felfüggesztett státusban szerepelnek addig, amíg az Európai Bizottság képviselőivel folytatott kétoldalú konzultációk véget nem érnek. A felsorolásban maradt azonban a magyar OTP Bank arra hivatkozva, hogy „kedvezményes hitelfelvételeket biztosít az orosz hadseregnek, azaz ténylegesen jutalmazza őket az elkövetett háborús bűnökért”. 

Korábban a magyar és a görög kormány is a szankciós csomag megszavazásának feltételeként szabta, hogy vállalataikat vegyék le a listáról. 

Márpedig nagyköveti szinten szerdán megszavazták az újabb oroszellenes intézkedéseket – erről az Európai Unió soros elnökségét ellátó svéd kormány számolt be.

Magyarország egyes ukrán vádak ellenére egyébként eddig az összes szankciós csomagot megszavazta, azonban vannak olyan területek − kifejezetten a nukleáris energia −, amelyek esetében nem enged a kormány. Ez a mostani büntetőintézkedések esetében is így van. 

Azt is világossá tettük, hogy mivel a magyar emberek nem felelősek ezért a háborúért, nem hagyjuk, hogy a magyar emberek fizessék meg ennek a háborúnak az árát. Tehát, amikor az energiaellátás biztonságáról van szó, akkor soha nem járulnánk hozzá olyan szankciókhoz, amelyek ezt veszélyeztetnék

fejtette ki Szijjártó Péter néhány nappal ezelőtt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén felszólalva.

A Reuters hírügynökség diplomatákra hivatkozva azt írta, az OTP Bank listázásának ügye az Európai Békekeretről (EPF) szóló újabb tárgyalások során kerülhet napirendre. A magyar kormány ugyanis az elmúlt hetekben több ízben is leszögezte álláspontját, miszerint amíg hazánk legnagyobb bankja nem kerül le a háború szponzorainak listájáról, nem hagyja jóvá az Európai Békekeret következő részletét.

Az egyetlen dolog, amit kértünk az ukrán hatóságoktól, azért hogy át tudjuk engedni az Európai Unióban az EPF-re vonatkozó javaslatot, hogy vegyék le ezt a bankot erről a listáról, ahol semmi keresnivalója sincs. És az Önök hatóságai ezt a nagyon egyszerű kérést sem hallgatták meg. Arra szeretném kérni Önöket, hogy segítsenek nekünk, és vegyék le az első számú magyar bankot erről a listáról, ami nagyon igazságtalanul szerepel rajta és akkor szívesen visszatérünk erre a kérdésre

− szögezte le már idézett felszólalásában Szijjártó Péter. 

 

Mit tartalmaz a tizenegyedik szankciós csomag?

Az Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége szerdán ismertette az újabb oroszellenes intézkedéscsomag részleteit, amelynek célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett szankciók végrehajtásának megkerülését. Az intézkedések megtiltják az olyan javak és technológiák Oroszországon keresztül történő továbbítását, amelyeket az orosz hadsereg saját céljaira felhasználhat, vagy támogatják az orosz védelmi és biztonsági ágazatot. Az intézkedések lehetővé teszik továbbá, hogy korlátozásokat vezessenek be az érzékeny kettős felhasználású technológiák eladására, valamint olyan országba szállításra, ahonnan Oroszország megvásárolhatja őket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.